{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sva ljepota trbušnog plesa: Pogledajte umijeće fascinantne Sadie Marquardt

20.4.2015. u 19:49
58
39
Sva ljepota trbušnog plesa: Pogledajte umijeće fascinantne Sadie Marquardt
58
Trbušni ili orijentalni ples je vrsta plesa kojom se označavaju srednjoistočni i bliskoistočni stilovi. Sam naziv trbušni ples najverovatnije je nastao od francuske fraze "dance du ventre" ili ples trbuha.
Većina osnovnih pokreta i tehnika koje se primjenjuju u trbušnom plesu su kružne kretnje koje izoliraju jedan dio tijela. Na primjer u krugu koji je paralelan sa podom izoliraju se ili bokovi ili ramena. Uobičajeno je naglašavanje pokreta naglim otvaranjima ili zatvaranjima, gdje plesač ili titra ili pravi iskorak u predjelu ramena ili bokova. Uobičajena je i fleksibilnost stopala, "kotrljanje" trbušnih mišića, balansiranje različitim rekvizitima kao što su košare, mačevi ili svijeće i plesanje sa raznim oblicima velova, kao i upotreba činela.

Većina kostima uključuje gornji dio veličine grudnjaka (uglavnom ukrašen perlicama i/ili novčićima), uski pojas oko struka (također ukrašen sa mnogo perlica i/ili novčića), noge su pokrivene haremskim hlačama i/ili suknjama (prozračnim, podstavljenim, sa brojnim volanima i sl.).

U SAD-u se također često koristiti veo, radi se o komadu tkanine koji se koristi u nekim dijelovima plesa kako bi se naglasili pokreti plesačica.

Sadie Marquardt jedna je od majstorica trbušnog plesa koja se prvi put u javnosti pojavila 2004. godine u TV showu Rising Star.

Sadie je od tada nastupajući posjetila stotine gradova u više od 40 zemalja svijeta, njeni YouTube klipovi bilježe desetine miliona pregleda, a njen ekstravagantni stil privlači pažnju ljubitelja trbušnog plesa širom svijeta.

U nastavku pogledajte njen nastup iz 2011. godine (neka vas ne iznenadi veličina njenog stomaka, tu je bila trudna nekoliko mjeseci.)


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: