magazin
193

Sudije za smijeh kreću u potragu za najboljim stand up komičarima u BiH

Klix.ba
Foto: Magacin Kabare
Foto: Magacin Kabare
Šeret 2 je takmičenje stand-up komičara amatera u kojem će se trideset takmičara i takmičarki iz cijele Bosne i Hercegovine kroz četrnaest takmičarskih noći boriti za vrijedne nagrade i titulu Šereta.

Osim glasova publike, žiri kojeg čine predstavnici stand-up scene u Bosni i Hercegovini, odlučit će o takmičarima koji će kroz pet krugova takmičenja doći do velikog finala 13. juna 2015. godine.

Takmičenje će se odvijati u periodu od 14. marta do 13. juna, svake subote u caffe clubu Gogo, a kao i protekli, i ovaj Šeret ćete biti u mogućnosti pratiti live putem web portala Klix.ba.

Ovaj put vam predstavljamo članove žirija takmičenja Šeret 2: Sanelu Krsmanović, Peđu Bajovića, Filipa Andronika i Jasmina Džemiđića.

Foto: Magacin Kabare
Foto: Magacin Kabare
Sanela Krsmanović je rođena 1986. godine u Sarajevu gdje je diplomirala glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u klasi profesora Admira Glamočaka. Debituje u Kamernom Teatru 55 ulogom Ismene u predstavi ''Antigona" koju režira Ivica Kunčević. Profesionalni život nastavlja u Sarajevskom Ratnom Teatru, East West Centru, Narodnom Pozorištu Sarajevo, Magacin Kabareu, te Bosanskom Narodnom Pozorištu u Zenici.

Stalna je članica Magacin Kabarea, te predavačica na radionicama Malog Magacin Kabarea. Od 2011. godine sudjeluje u projektu MESS Dance Company, trupu koju sačinjavaju mladi umjetnici, prvenstveno glumci i plesači. Pored teatra, spoljna je saradnica dramskog programa BH radija 1, te producentske kuće F.I.S.t gdje je igrala u serijama ''Lud, zbunjen, normalan'' i ''Kriza''. Publika je najbolje poznaje po popularnom televizijskom I kabaretskom liku "rođene sarajke" Rabije Šuvalić koja je Sanelu pozicionirala kao jednu od vodećih bh. komičarki.

Sanelina specijalnost su improvizacija, te veoma dobro poznavanje i specifičan način komunikacije sa publikom.

Foto: Magacin Kabare
Foto: Magacin Kabare
Pedja Bajović je regionalni stand up komičar i producent s adresom u Sarajevu, jedan od pokretača stand up comedy scene u Hrvatskoj i BiH, te aktivno angažiran u razvoju regionalne mreže "komičara s nogu". Pedja Bajović je regionalni komičar i , kako kaže, svejedno mu je gdje nastupa - od Jasenica do Štipa, od Komiže do Kladova, pa sve preko Jajca i Pljevalja…

Bajović je bio voditelj prve zagrebačke stand up comedy skupine SVE5 (2007-2008.), a danas je to produkcija Komedija s nogu s kojom je proizveo prvo domaće stand up comedy DVD izdanje "Komedija s nogu/…BO CKOПJE" (2011.). Bio je producent prve ikada nacionalne turneje stand up komedije u Hrvatskoj (2009.), ali i prve regionalne turneje sa svojom "geografsko-biografskom" predstavom S NOGU* (2012.) Također, prvi je regionalni stand up komičar koji je nastupio na jednom međunarodnom takmičenju – Seattle International Comedy Competition 2012.

Nakon dosta godina aktivno-pasivnog upijanja stand up komedije, Pedja se natjerao stati na pozornicu početkom 2005. godine i sada iza sebe ima preko hiljadu nastupa. Kako kaže, bilo je tu i onih intimnih susreta s desetak ljudi u publici, ali i nekoliko otkazanih jer se pojavilo svega dvoje ljudi: konobar i lokalni pijanac. Ipak, bilo je tu i nemalo izlazaka pred nekoliko stotina ili čak i par hiljada ljudi, a brojne nastupe na engleskom jeziku kaže kako neće spominjati "da ne bi bilo previše hvalisanja".

Foto: Magacin Kabare
Foto: Magacin Kabare
Filip Andronik rođen je 1981. godine u Sarajevu. Već duže vremena bavi se crtanjem stripova i grafičkim dizajnom, a stand up komedijom se počinje baviti 2011 godine kroz rad glumačke trupe "Magacin Kabare" iz Sarajeva. Autor je dvije samostalne stand up predstave (one man show) - "'Ebemu život" (2011.) i "Striper" (2013.) Sa svojim autorskim materijalom učestvuje u brojnim predstavama sa glumcima/komičarima - "P.M.S. - Pitanja, mišljenja, savjeti" (2012.), "Štos" (2014.), "Liga šupljaka" (2014.)

Organizator i voditelj večeri otvorenog mikrofona, te prvog takmičnja "Šeret" (takmičenje komičara amatera Bosne i Hercegovine) u organizaciji Magacin Kabarea (2013.). Nastupao u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Učestvovao na festivalima stand up komedije u Srbiji (Belef, Stand up Fest), Hrvatskoj (Panč festival) i Sloveniji (Lent festival). U svom dosadašnjem radu, dokazao se kao jedan od uzdanica stand up komičarske scene u BiH, a ove godine gledat ćemo ga u ulozi voditelja i člana žirija na drugom takmičenju stand up komičara amatera BiH, Šeret 2.

Filipova specijalnost su svakodnevne situacije koje je u stanju primijetiti i obraditi na unikatan način.

Foto: Magacin Kabare
Foto: Magacin Kabare
Jasmin Džemiđić, rođen 7. januara 1983. u Sarajevu, stand up komedijom se bavi već tri godine u Magacin Kabareu, te je imao preko 100 nastupa širom BiH. S obzirom na njegov invaliditet i činjenicu da je u kolicima, kroz bavljenje ovim poslom je uspio stvoriti svojevrstan brand, koji trenutno ne postoji kod nas, a i šire u regiji, predstavivši se kao prvi "sit down" komičar, koji kao takav postao prepoznatljiv publici.

Na prvom takmičenju "Šeret" bio je jedan od finalista, a ove godine se pojavljuje u ulozi člana žirija u Šeretu 2, i sigurno će imati dovoljno materijala, da sudi budućim šampionima stand up komedije u BiH.

Jasminova specijalnost je britki i brutalni humor kojim na duhovit način govori o svemu onome što drugi ne smiju.