#ostanikuci
3

Spas na društvenim mrežama: Izolacija potaknula korisnike interneta na zabavne izazove

Dž. L.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Boravak u kućnoj izolaciji u vrijeme pandemije koronavirusa potaknuo je milione ljudi širom svijeta na pokretanje novih izazova na društvenim mrežama. Stare fotografije, muzičke obrade, plesni i mnogi drugi izazovi preplavili su Facebook, Instagram, TicTok i druge društvene patforme.

Jedan od najvećih izazova ovih dana jeste ostati kući. Upravo hashtag #ostanikući ili #stayhome važi za jedan od najzastupljenijih u ovoj borbi s virusom koji je zahvatio gotovo cijelu planetu.

Utjecajni glumci, pjevači, sportisti, ljekari, psiholozi, političari i savjesni građani danima objavljuju sadržaj kroz koji pozivaju ljude na budu odgovorni i ostanu kući.
Iako je na početku bila popularna samo među školarcima, aplikacija TicTok sada je postala omiljena i brojnim poznatim ličnostima. Naročito posljednjih dana, kada mnogi imaju na pretek slobodnog vremena u kući, svjedočimo zabavnim video izazovima kojima se odazivaju i slavni.

Jedan od najboljih košarkaša današnjice podijelio je na Instagramu svoj video sa TikToka u kojem je pristao na plesni izazov dok je u kućnom karantinu sa svojom porodicom.

Jennifer Lopez i njen zaručnik Alex Rodriguez odgovorili su na "couples challenge" u kojem parovi zatvorenih očiju, pokazujući prstom jedni na druge, odgovaraju na pitanja o njihovim osobinama u vezi. Milioni parova širom svijeta također su odgovorili na ovaj izazov.

Proteklih dana aktuelan je i takozvani izazov "24 sata" koji ohrabruje samoljublje, samopoštovanje i jačanje žena. Milioni žena koje su prihvatile ovaj izazov objavljuju svoje fotografije na kojima označavaju deset drugih jakih dama koje trebaju učiniti isto u roku od 24 sata.
Gotovo da nema dana u ovom mjesecu a da ne naiđemo na nečiju fotografiju iz mladosti ili djetinjstva. Ovaj izazov munjevito se proširio među korisnicima interneta, a prihvatile su ga i brojne holivudske zvijezde, ali i poznati iz naše regije. Jedan među njima je i uspješni hrvatski glumac Goran Višnjić. Muzikoljupci mogu biti posebno zadovoljni jer su društvene mreže preplavljene novim pjesmama, coverima i instrumentalama muzičara i izvođača koji su posebno nadahnuti u kućnoj izolaciji.

🆂🆅🅴 🅲🅴 🅿🆁🅾🅲🅸Pobjednica dana je: ADNA MAHIC iz...

Posted by Tony Cetinski on Wednesday, March 25, 2020
Jedan od muzičkih izazova, koji je nazvao "Škola pjevanja", prije nekoliko dana pokrenuo je i Toni Cetinski koji je od svojih Facebook pratitelja zatražio da izvode njegovu pjesmu "Blago onom ko te ima", dok je on u pozadini snimio video njegove reakcije na snimak koji su mogli korisiti oni koji prihvate izazov. Zanimljivo je kako je pobjednica izazova Adna Mahić, gitaristica iz Sarajeva.