magazin
3

Smrtno bolestan šetogodišnjak iz Holandije pomaže drugoj bolesnoj djeci

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Tijn Kolsteren je smrtno bolestan šestogodišnjak koji je, izazivajući ljude da nalakiraju svoje nokte i doniraju novac u dobrotvorne svrhe, skupio više od 2.5 miliona eura. Izazovu se odazvao čak i premijer Holandije Mart Rutte koji se odlučio za tamno plavu boju laka.

Tijn Kolsteren, kojem je u maju dijagnoziran rak mozga, nadao se da će ovim izazovom uspjeti skupiti nekoliko stotina eura za drugu bolesnu djecu. Ali njegov apel koji je trajao tri dan prošao je mnogo bolje.

Tijnova porodica je prošle sedmice saznala da kemoterapija nije uspjela smanjiti veličinu njegovog raka, a dječaku je rečeno da vjerovatno neće živjeti duže od godinu dana. Tijn je rekao da je na vrhu njegove liste želja to da pomogne drugoj djeci što je više moguće.

Sa svojim ocem Gerritom Kolsterenom je gostovao na holandskom radiju i pitao je građane da nalakiraju svoje nokte i doniraju novac preko njegove stranice.

Na njegovoj stranici za donacije je pisalo: "Nalakirajte svoje nokte i donirajte, a zatim izazovite tri svoja prjatelja da urade isto".

Dječak je postigao ogroman uspjeh, a svoje nokte obojili su mnogi od DJ Armina van Buurena do premijera Marka Ruttea i mnogih drugih poznatih ličnosti.