magazin
144

SATIRA / Sizifove khronike: Hrvat i Bošnjak zadovoljni presudom pa završili u karantinu

Piše: Regina Pilav
Nakon što je u srijedu politički i vojni vrh takozvane "Herceg-Bosne" osuđen na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 111 godina, hercegovački mediji su sasvim slučajno prvo pronašli Hrvata koji je zadovoljan presudom, a nešto kasnije i Bošnjaka koji je rekao isto.

Kada je reporter lokalnog mostarskog portala zaustavio A. K. (21), Hrvata iz zapadnog dijela Mostara, ni slutio nije da će na molbu da prokomentariše presudu "H-B šestorci" dobiti ovakav odgovor koji će šokirati čitavu regiju.

"Mislim da je to realno. Nek' se pozavršavaju više ta suđenja pa da nastavimo živjeti naše živote. Ne znam je l' ima još koje suđenje. Ma znaš šta, svi koji su otišli u Haag, sigurno nisu tamo jer su mirisali ruže. Mogli su to tamo riješiti po kratkom postupku. Svi krivi i zdravo đaci."

Nedugo zatim, reporter je upitao H. B. (24), Bošnjaka iz istočnog dijela Mostara isto, na što je ovaj odgovorio kako ništa neće vratiti one koji su izgubili živote i da je zadovoljan presudom i činjenicom da je cijelim svijetom odjeknula presuda - krivi su.

Nakon ovih izjava preplašeni reporter je odmah obavijestio policiju koja je zatim kontaktirala Federalnu službu za epidemiologiju. Združenom akcijom organi vlasti su brzo ušli u trag obojici mladića. Oni su odmah smješteni u karantinu gdje će provesti najmanje 72 sata. Stručnjaci pokušavaju da utvrde da li su njih dvojica ranije bili u kontaktu, sa kim su bili u kontaktu neposredno nakon presude te da li se ova nepoznata bolest još raširila.

Epidemiolozi mole građane Mostara da ne izlaze na ulicu bez veće potrebe, te da se drže svojih strana grada dok se slučaj ne riješi.

Kompletan sadržaj kategorije "Sizifove khronike" predstavlja mješavinu parodije, satire i humora. Tekstovi mogu biti inspirisani ličnostima iz javnog života, ali oni ni u kom slučaju ne predstavljaju činjenično stanje i kao takvi nisu relevantan izvor informacija.