BiH
0

Mostarske žrtve i logoraši nezadovoljni kaznama izrečenim liderima "Herceg-Bosne"

Klix.ba
Nepravosnažna presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kojom su šestorica bivših čelnika "Herceg-Bosne" osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 111 godina zatvora, izazvala je podijeljene reakcije u BiH, posebno u Mostaru.

Članovi Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar smatraju kako su kazne male i da nikada ne mogu nadomjestiti bol i patnju kroz koju su žrtve prošle. Predsjednik ovog udruženja Safet Bajramović živio je u Zapadnom dijelu Mostara kada je rat počeo. Tamo se zadržao tri mjeseca koja su mu bila, kako je rekao, noćna mora.

"Svaki dan su dolazili pijani vojnici, pretresali nam kuću, maltretirali nas. Morao sam potpisati papire da im sve ostavljam kako bi mene i moju porodicu pustili da idemo. Vratio sam se nakon pet godina. Sve je bilo spaljeno i nisam mogao dobiti kuću nazad. Samo neka je prošlo, kazne ne mogu biti adekvatne, ali samo da počnemo normalno živjeti, sve bih zaboravio", rekao je za Klix. ba Bajramović.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida HNK Arif Fazlić izrazio je duboko nezadovoljstvo izrečenim kaznama.

"Kada čujete šta im se sve stavlja na teret i vidite ishod apsolutno nismo zadovoljni. Ovo danas nas je podsjetilo na sve što smo proživjeli. Kada pogledate šta se sve pripisuje pripadnicima Armije RBiH i za šta su sve odgovarali, to se ne može porediti. Brojni logori su bili na ovom području, mnogi ljudi su ubijeni ili odvedeni u logor iz kojeg nikada nisu izašli, a još se ne zna gdje su im kosti. Sve je to bilo rađeno pod direktivom iz Zagreba", rekao je Fazlić i dodao kako su očekivali mnogo strožije kazne.

Predstavnici Udruženja logoraša Mostar zadovoljni su "dobro utvrđenim činjeničnim stanjem" u periodu 1992.-1994. godine na prostorima Hercegovine i srednje Bosne, izrečenim kvalifikacijama o udruženom zločinačkom pothvatu i kvalifikaciji međunarodnog oružanog sukoba koji je osmislio i njim upravljao politički vrh Republike Hrvatske i "Herceg-Bosne", ali nisu zadovoljni visinom izrečenih kazni, saopćeno je iz Udruženja.

"Iskreno vjerujemo da će ova nepravda biti ispravljena u drugostepenom postupku. Današnja presuda je presuda zločinačkoj politici i ona nikako nije i ne može biti presuda hrvatskom narodu. Ova presuda mora biti nezaobilazni argument svim političkim akterima i međunarodnoj zajednici u budućem uređenju političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, a posebno u Gradu Mostaru", istakli su iz Udruženja logoraša Mostar.

Dragovoljci i veterani domovinskog rata presudu smatraju sramnom

Marko Tokić, direktor Instituta za društvene djelatnosti Sveučilišta u Mostaru izjavio je za Federalnu televiziju kako optuženi nisu bili konkretno upoznati s čime se suočavaju na Sudu, jer je optužnica bila preobimna.

"Teško je govoriti u ovom trenutku i ne suosjećati sa onima koji su bili žrtve i s druge strane s onima koji su pogođeni ovom presudom. Danas mi je zapravo jasno kako je optužnica postavljena i mislim da optuženi nisu bili konkretno upoznati s čime se suočavaju na ovom sudu. Optužnica je bila široka, a sada je konkretizirana. Imamo presude takve kakve jesu, ali i izdvojena mišljenja, i vjerujem da će na temelju toga i još nekih stvari odbrana imati veliki posao. Uvjeren sam da će to ići u dobrom pravcu", rekao je Tokić.

Osvrnuo se i na dio presude u kojem se navodi kako je HVO držao pod opsadom istočni dio Mostara, gdje su počinjeni zločini.

"Znamo da to nije isti slučaj kao s Vukovarom i Sarajevom. Nije HVO bio jedini u okruženju. Postoje segmenti u priči koji se prešućuju, a ne znam zašto. 'Herceg-Bosna' je nastala nakon pada Vukovara i da je nije bilo vjerujem da bi se množile Srebrenice i hrvatske i bošnjačke", dodao je Tokić.

Iz Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Mostar nazvali su ovu presudu sramnom.

"Presuda je još jednom pokazala da je Haški sud politička institucija u službi velikih sila koje su protiv najmalobrojnijeg naroda poput Hrvata. Čelnici najmalobrojnijeg naroda su kažnjeni jer su branili svoj narod i svoju zemlju. Oni će za nas invalide domovinskog rata uvijek biti heroji bez kojih ne bi bilo ni nas na ovim prostorima", rekao je za Klix.ba Andrija Čule, predsjednik Udruge.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HRHB Mostar Petar Zelenika kazao je u izjavi za Fenu kako osuđuje sve zločine, bez obzira na to gdje su se oni dogodili i ko ih je počinio, no da je presuda u slučaju "Prlić i ostali" politička presuda.

"Ja sam za to da svi oni koji su počinili zločine odgovaraju za to. Međutim, ova je presuda politička jer se njome kažnjavaju Hrvati i HVO zato što su se branili. Sudeći po ovim presudama ispada kao da je samo jedna strana ratovala i napadala i kao da logora i zločina nije bilo na sve tri strane", kazao je Zlenika i dodao kako se iz presude ne vidi ko je Mostar napadao i razarao niti da ga je uopće neko napadao, pa ni to da ga je iko branio.