magazin
17

Sigurnost i efikasnost lasera u podmlađivanju, uklanjanju dlačica, kapilara, pjega...

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poliklinika Sunce Agram u Sarajevu raspolaže Fotona laserom, jednim od najsavremenijih i najkvalitetnijih lasera u Bosni i Hercegovini i regiji sa širokom paletom indikacija u kojima se svakodnevno koristi.

Kada je riječ o laserskim tretmanima, u Poliklinici Sunce se mogu dobiti usluge epilacije tj. uklanjanja neželjenih dlačica, uklanjanja kapilara, odstranjivanja hiperpigmentacija (efelida, staračkih pjega i trudničkih fleka), tzv. smooth podmlađivanja kroz usnu šupljinu te tretiranja onihomikoza (gljivičnih infekcija na noktima), kao i drugih promjena na noktima.

Laser se izuzetno uspješno koristi i za uklanjanje svih vrsta dobroćudnih izraslina, kao što su bradavice i fibromi, te smanjivanje svih vrsta ožiljaka i uklanjanje strija.

Prednosti trajnog uklanjanja dlačica laserom su te da se optičkom energijom uništava korijen dlake, na siguran i učinkovit način se može tretirati bilo koji dio tijela, mogu se liječiti urasle dlake, laser je pogodan za sve tipove kože, potrebno je tri do šest tretmana, a rezultati su dugoročni.

Najpopularniji tretmani epilacije, tj. trajno uklanjanje dlačica

Dr. Katartina Dujmović, spec. dermatovenerologije, za Klix.ba otkriva kako su među njihovim klijentima najpopularniji tretmani epilacije, tj. trajnog uklanjanja dlačica.

"Prilikom epilacije tretiramo i problem uraslih dlačica koje se javljaju nakon nekih klasičnih metoda otklanjanja dlačica. Djeluje se na korijen i sprečava upala korijena dlake što mže stvarati estetske probleme poput ožiljaka i hiperpigmentacije. Ono na čemu ja insistiram jeste da se prije započinjanja jedne takve terapije urade neke pretrage kojima moramo vidjeti da li žena ima genetsku predispoziciju za pojačanu dlakavost, ili se radi o nekom hormonalnom poremećaju koji se onda najprije mora tretirati da bi rezultati bili dobri. Ukoliko isključimo hormonalni poremećaj, ili nakon njegovog saniranja, počinjemo tretmane", pojašnjava dr. Dujmović i dodaje kako su tretmani prilično učinkoviti. Nakon nekih pet ili šest tretmana dlačice nestaju ili se toliko prorijede da su neprimjetne, a ciklus je potrebno ponoviti svakih godinu-dvije.

Dr. Dujmović pojašnjava kako je Fotona laser tzv. neablativni laser koji ne ostavlja nikakva oštećenja ukoliko njime, u skladu s postulatima, rukuje profesionalna osoba. Ističe važnost razgovora s pacijentom prije tretmana, u cilju informisanja u vezi s pripremom kože prije tretmana laserom, kao i njege četiri sedmice nakon tretmana.

Fotona laser je efikasan i za razne tretmane podmlađivanja kože, kako u smislu preventive, tako i u slučaju znakova normalnog ili privremenog starenja. U Poliklinici Sunce se rade dva načina podmlađivanja - jedan je preko kože, a drugi tip je procedura koja predstavlja novinu u BiH, a radi se o podmlađivanju kroz usnu šupljinu, tzv. smooth pomlađivanje.

"Ono o čemu dermatolozi najviše govore je kolagen koji daje čvrstinu koži, zanima nas kako ga obnoviti ili zadržati već postojeći koji imamo u kožu. Ovaj se način pomlađivanja zasniva na tome da se djeluje na ćelije kože koje stvaraju kolagen - djeluje se kroz usnu šupljinu na bukalnu sluznicu i ćelije koje stvaraju taj kolagen kako bi ga stvarale što više. Na ovaj se način on stvara pojačano, a već stvorena kolagena vlakna se održavaju što duže u životu. Smooth pomlađivanje je nešto što možete obaviti na pauzi za ručak, nema nikakvih posljedica i nuspojava, a mi obično kombinujemo vanjsko s unutrašnjim pomlađivanjem", pojašnjava dr. Dujmović za Klix.ba.

Koža počinje stariti i gubiti kolagen već nakon 25. godine

Dr. Dujmović navodi kako je sve više mladih žena koje shvataju kako je prevencija najvažnija te da je ono što uradimo prije pojave nekih dubljih bora najbolje što možemo uraditi za sebe.

"Obično prve znakove starenja primjećujemo poslije tridesete godine, no naša koža počinje stariti i gubiti kolagen već poslije 25. godine i to je idealno vrijeme u kojem bi trebalo početi neke preventivne tretmane. Naravno, nisu svi tretmani isti za sve i ono što je problem jeste što se žene danas odlučuju na tretmane koji odgovaraju njihovim prijateljicama. Ovdje je mnogo bitan savjet stručnjaka koji će reći koji tip kože imate i za koji se tretman trebate odlučiti. Ako uzmemo nešto što je neprimjereno našoj koži, napravit ćemo još veću štetu", pojašnjava dr. Dujmović.

Dodaje kako laserski tretmani nisu rezervisani isključivo za žene te kako je dosta muškaraca zainteresirano za tretman redukcije broja dlačica predjela vrata, na kojem zbog svakodnevnog brijanja često dolazi do infekcija.

Tretmani laserom nisu bolni, a tokom postupka se može osjetiti tek blaga nelagoda, no postupak uključuje i sistem hlađenja regije na kojoj se obavlja tretman, tako da pacijent može osjetiti samo blagu nelagodu, ali ne i bol.

Pored toga, u Poliklinici Sunce rade se i estetsko-medicinski zahvati u oblasti ginekologije - liječenje početnih premalignih promjena na grliću materice (CIN) i tretiranje kondiloma te stres urinarne inkontinencije i spad mokraćnog mjehura i debelog crijeva u vaginu.

Široka primjena lasera i u estetskoj ginekologiji

U razgovoru sa prim. dr. Taibom Delićem, specijalistom ginekologije i akušerstva i direktorom poliklinike Sunce - Agram iz Sarajeva, saznajemo da je u ovoj poliklinici dosad urađeno više od stotinu intervencija za liječenje stresne urinarne inkontinencije, a laser je svoju primjenu pronašao i u estetskoj ginekologiji.

Laserski tretmani u ginekologiji imaju dvostruku funkciju - oni se mogu raditi iz isključivo estetskih razloga (kao što je npr. izbjeljivanje vaginalnog i analnog područja ili pak labioplastika, laserska metoda skraćivanja velikih usnica) te iz medicinskih razloga kao što je, primjerice, liječenje nekontrolisanog mokrenja, promjena na grliću maternice ili pak uklanjanje kondiloma.

"Najveća prednost lasera je sigurnost intervencije, kao i učinkovitost. Prilikom laserskih intervencija nema uspavljivanja, operacija je jednostavna, sigurna i bezbolna, nema bolovanja ni odsustva s posla. Dosada se stresna urinarna inkontinencija, primjerice, mogla rješavati jedino operativnim zahvatom, a sve te operacije su sa sobom nosile niz rizika. Onda se pojavio laser kao apsolutno sigurna metoda i to je njegova najveća prednost, pored izuzetno dobre učinkovitosti koja je veća od 70 posto", kazao je prim. dr. Delić.

Poliklinika Sunce Agram se nalazi na adresi Trg međunarodnog prijateljstva 20, a sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona: +387 33 755 547 ili na web stranici ove poliklinike.