Problem nejednakosti
3

Žene iz filmske industrije u Cannesu protestovale zbog diskriminacije

Klix.ba
Australska glumica Cate Blanchett koja predsjedava žirijem ovogodišnjeg Cannes Film Festivala bila je na čelu demonstracije "Let's Climb" u kojoj su učestvovale 82 žene iz svijeta filma.

U zajedničkom protestu ujedinile su se glumice, scenaristice, rediteljice i filmske agentice. Hollywood Reporter piše da je broj 82 značajan, jer simbolizira broj žena rediteljica koje su učestvovale na festivalu tokom njegove 71-godišnje historije.

"Na ovim stepenicama danas stoje 82 žene. To je simboličan podsjetnik na broj rediteljica koje su se njima popele od prvog Cannes Film Festivala koji je održan 1946. godine. U tom razdoblju istim ovim stepenicama popelo se 1.688 muških reditelja. Te su činjenice jake i neosporive. Žene nisu manjina u svijetu, ali trenutno stanje naše industrije kaže drugačije. Mi žene se suočavamo s tim izazovima, ali danas stojimo na ovim stepenicama kao simbol naše odlučnosti i predanosti napretku", pročitale su Cate Blanchett i Agnes Varda zajedničko saopćenje.

Na ovaj način je ponovo istaknut problem nejednakosti žena u svim industrijama. Naglasile su da, između ostalog, očekuju jednaku plaću za jednak rad i svijetu u kojem će one ispred i iza kamere bit rame uz rame s muškim kolegama.

"Stepenice naše filmske industrije moraju biti dostupne svima. Popnimo se njima", poručile su na kraju.