O Bijelom dugmetu
37

Željko Bebek: Bregovića smo doveli sa brda

Klix.ba
Željko Bebek
Željko Bebek
Željko Bebek, koji je najveću slavu postigao sedamdesetih godina kao pjevač "Bijelog dugmeta", gostujući u emisiji "Portret" na televiziji CMC pričao je o dolasku Gorana Bregovića u ovu kultnu grupu.

Bebek nije propustio priliku da podsjeti da je je zahvaljujući njemu Bregović postao član legendarnog sastava.

"Onda smo postali zadovoljni kad smo uzeli bas gitaristu s obronaka Trebevića, bio je to Goran Bregović. Uvijek smo govorili da smo ga s brda doveli u centar grada, takav bend je on tada mogao samo da sanja", izjavio je Bebek.

Pored nekadašnjeg kolege, pjevač je pričao i svom djetinjstvu, kao i o odnosu tadašnjeg komunističkog režima prema muzičarima, tvrdeći da se njihov veliki utjecaj na omladinu nije dopao Titu.

"Iako smo imali dogovoren nastup za Novu godinu za ogroman novac, Tito je poželio da čuje "Bijelo dugme". Prespavali smo u Hrvatskom narodnom pozorištu iz sigurnosnih razloga, izveli nekoliko pjesama i Tito je samo odmahnuo rukom. Poslije toga smo išli na radne akcije, pa sad vi procijenite", kroz osmjeh je ispručao Bebek kako je izgledalo pjevati za prvog čovjeka Jugoslavije, prenosi Blic.