Komentari (190)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Čola je u pravu, bar kada su u pitanju ljudi koji su radili u policiji i vojsci. Nema potrebe da ga pljujete. Mnogi jesu slavili, i to je tačno.
Dok su se Bajrami i Bozici slavili onako uzmes 2 dana godisnjeg pa slavis bili su puno bolji i ispunjeniji stvarnom vjerom i slavljenjem Boga danas nisi podoban ako nisi u prvom saffu ili redu u crkvi ili dzamiji. Danas je biti vjernik posao a nekad je to bila ljubav prema Bogu.
Haj ne kenjaj
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
Ja znam za ljude koji su bili u partiji i nisu smjeli klanjati dženazu svojim preminulim članovima porodice. Imam komšiju Antu kojeg su uslovili ako je bude išao u crkvu da ce imati bolje mjesto u firmi, odbio je. bilo je slučajeva kojima su uslovljavali napredak odricanjem od religije, pa sad pucajte minuse koliko hoćete
Znaci Ante nije smio klanjati dzenazu 🤣 e moj glupane
@Bakir...i ja znam kamaru njih koji su klanjali 5 vakata, koji su isli u crkvu i zamisli sve to bilo 80tih. Sta cemo sad.
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Laze Colic da mu je otac bio u policiji. Bio je vojno lice. Laze o zabrani vjerskih praznika, znaci lazov specijalac. U beogradu se najcesce druzi s kusturicom tako da profil nekadasnjeg zdravka nema blage veze sa danasnjim. Dok je BiH gorila on je potpirivao mrznju sa laznim izjavama punim zlobe.
Nisu smjeli malo obrazovaniji,a ovi sa 4 osnovne itd,mogli,pa oni su najveci komunisti i bili. Nisu pojma imali da postoji elita,kojoj murija helikopterom po metadon ide😂
I nije,kome su straci bili 10% privilegovanih,skj,vojska,db,mup, mip itd
Donekle je u pravu, ako si slavio vjerske praznike nisi bio dobar komunista sto se moglo odraziti na npr napredovanje na poslu. A u ekstremnim slucajevima optuzbe za klero nacionalizam rezultirale bi dugogodisnjim boravkom u Foci. Bilo je OK otici baki/neni na Bozic ili Bajram jer njima se uglavnom progledavalo
Pa zar i ti sine Brute?
Nije bilo formalnih zabrana, ali znalo se da ako ste na čelu npr. Elektroprivrede nije bilo poželjno da vas viđaju po crkvama i džamijama. Što mislim da je opet i bolje nego kada vas danas kojekakvi načelnici dočekuju sa bogorodicama, križevima, Kuranima, Biblijama, itd. Ako radiš u državnoj službi svoju vjeru praktikuj privatno.
Pod 1, kladim se da to on nikada nije izjavio niti je to istina, jer ja sam iz tiog vremena mogu reći njegov komšija i ne ide priča kao realna...toliko...
u SFRJ meni moj babo nikad nije dao da slavim Božić, poslije nisam ni pokušavao. sad ne dam ni ja svojoj djeci da slave Božić...
Mogli ste vi tada slaviti al u krugu svoje kuće, a da trubite okolo sretan Božić i Bajrambaricula , e to si morao malo da pripazis , jer se moglo dobiti po usima. Vi Bogami ko da je to bilo prije 1000 godina pa otišlo u zaborav.
Izvini, ali nije tacno da se nije smjelo. Sta sam puta bio na ponockama u katedrali. A najcesce ime koje se dozivalo je bio Sejo. Bilo i bosnjaka i katolika i pravoslavaca....
Ma on ne zna da progugla, a vrlo jednostavno. Samo ukucas ciji je najveci BDP bio recimo 1957 .(vjerovatno somalijija jelde)
Slavili su se i božići i bajrami...i tada su bili pravi vjerenici,oni koji su slavili. Možda su morali žrtvovati puno toga ali su birali ono što im je bilo bitnije....znači ne iz interesa kao ogromna većina danas. Znači nije bilo zabranjeno ali je moglo biti prepreka...partija,napredovanje,vojska,milicija i sl.
U osnovnoj školi 1972. Smo kitili jelku,.. Toliko o zabrani Bozića.
Ne prdi Čola svega ti, to apsolutno nije tačno.Samo sto su tada postojali pravi vjernici, a sada su to novokomponovani vjernici, uglavnom nacionalisti koji se vjerom pokrivaju.
Čola sere ko grlica. Tačno je da je kod mnogih jelka i paketići bili vezani za nivu godinu što je i normalno da su škole i firme vezale proslave za taj dan...ipak je to bila socijalistička država. lAŽ je da se božić nije smio slaviti kao ni bajrami...onaj kome je to nešto značili i slavio je....znači država nije ali nije ni branila
Nije se čuditi Zdravku jer je on već ima 3 god.senilan a sad mu je 72 oj godini. Božići i Bajrami su se slavili privatno u BiH pa je i on često dolazio na slavlje u Trebinje sa Zdravkom Čečurom i Mirzom Delibašićem i slavili po kafanama. U BiH su tada bili radni dani na odnosu na danas .U Hrvatskoj svjedok sam da je u to vrijeme u Dubrovniku bio neradni dan i velike povorke išli na molitve u crkvu u 11 sati.