Težak period života
107

Žarko Laušević ilegalno je boravio u New Yorku, bio je na Interpolovoj potjernici i radio kao moler

N. C.
Žarko Laušević
Žarko Laušević
Nakon kratke i teške bolesti jučer je preminuo glumac Žarko Laušević. Savnog glumca, osim po kultnim ulogama, pamtimo i po velikoj tragediji koja je obilježila njegov život.

Laušević je važio za vrhunskog umjetnika i jednog od najpopularnijih glumaca, ali napredak u karijeri na neko vrijeme je prekinut 1993. godine nakon tragičnog događaja u Crnoj Gori.

U samoodbrani usmrtio je napadače te je osuđen na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je i nakon žalbi potvrđena 1994. godine, a Laušević je kaznu zatvora izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon puštenju na slobodu, glumac je odlučio život nastaviti u Americi zbog straha od krvne osvete. Novi život u Americi nije bio lak. Glumac je bio bez dokumenata i na potjernici Interpola pa je mogao raditi samo poslove za koje mu nije bilo potrebno znanje jezika i dokumenti.

"Ne znam... Kad prođe neko vrijeme izgleda lakše ili objektivnije sagledaš stvari. U trenutku dešavanja nisi svjestan koliko je težak taj džak koji nosiš, tek kasnije ti neki sedmi pršljan javi“, govorio je Laušević o najtežem periodu u njegovom životu.

On je jednom prilikom objasnio kako je prije hapšenja zbog nelegalnog boravka u Americi bavio raznim poslovima, ali da je njegova zarada bila veoma mala.

"Bio sam u žestokoj ilegali više od deset godina i radio sam samo poslove gdje ti ne treba ni znanje jezika ni papiri… U tom momentu naša kćerka Jana je bila mala. Trebali smo da nađemo ženu da je čuva, a to se plaćalo 15 dolara na sat. Moj moleraj 13 pa sam shvatio da treba da obrnemo stvari. Bavio sam se djecom neko vrijeme, volim da kuham i budem domaćica", dodao je.

Dok je živio u New Yorku jednom prilikom su košarkaši Vlade Divac i Predrag Stojaković odlučili da ga iznenade.

"Često su Vlade Divac i Peđa Stojaković dolazili u New York i, kada bi gostovao Sakramento, pozvali bi nas da idemo negdje na večeru. Prvo da odgledamo utakmicu, pa na večeru…", ispričao je Laušević o ovom druženju.

I dok je boravio u Americi, Žarko Laušević je nastavio da se bavi pisanjem nakon što je izdao prvi roman, pa je "Drugu knjigu" objavio 2013. godine. Već sljedeće godine se vratio u Srbiju i Crnu Goru. Nakon što je došao u Beograd rekao da je glavni razlog njegovg povratka udaja njegove kćerke Asje u Crnoj Gori.

Po povratku iz Amerike odigrao je nekoliko uloga, kojima se polako vraćao glumi i svojoj karijeri. Veliki povratak na glumačku scenu napravio je ulogom u filmu "Smrdljiva bajka", a nakon toga nastavio je da niže uloge u popularnim domaćim ostvarenjima.