20. godišnjica smrti
83

William i Harry o posljednjem majčinom pozivu: Da smo znali šta će se desiti razgovor bi bio drugačiji

Klix.ba
U dokumentarnom serijalu koji se danas počinje prikazivati na kanalima ITV u Velikoj Britaniji i HBO u SAD-u, prinčevi William i Harry su govorili o posljednjem telefonskom razgovoru s majkom prije saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala. U trenutku majčinog poziva braća su bila u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

"Ne mogu se tačno sjetiti šta sam pričao, ali znam da ću do kraja svog života žaliti jer je telefonski poziv bio veoma kratak. Da sam znao da je to posljednji put da razgovaram s majkom rekao bih joj neke stvari. Kada se osvrnem na to, veoma mi je teško. Do kraja života se moram nositi s tim da nisam znao da je to naš posljednji razgovor i koliko bi taj razgovor bio drugačiji da sam imao i najmanju sumnju da će te noći poginuti", kazao je Harry.

Princ William je rekao da su on i brat trčali okolo, igrali se s rođacima, uživali i bili previše zauzeti da se na pravi način pozdrave s majkom.

"Da sam znao da šta će se dogoditi ne bih tako postupio. Taj telefonski poziv mi teško pada", priznao je William.

Dokumentarac "Diana, naša majka: Njen život i naslijeđe" govori o životu i djelu princeze od Walesa povodom 20. godišnjice njene smrti. Princ William kaže da je ovo pravo vrijeme da on i Harry razgovaraju o svojoj majci.

"Rijetki su dani u kojima ne mislim na nju, ali 20. godišnjica njene smrti se čini kao pravo vrijeme da se sjetimo svih dobrih stvari vezanih za nju i možda pokažemo drugačiju stranu koju mnogi do sada nisu vidjeli. Svi nam kažu da je bila zabavna, ali treba nam više detalja. Sve što čujem u svojoj glavi je njen smijeh. Takva vrsta luđačkog smijeha je prikazivala čistu sreću na njenom licu", istakao je William.

Braća su kazala da je njihova majka učinila da se osjećaju voljenima.

"Harry i ja smo se osjećali nevjerovatno voljenima i veoma sam zahvalan što još uvijek osjećam tu ljubav", rekao je William.

Harry je dodao da je u pitanju bila ljubav koja se osjetila čak i kada Diana nije u istoj prostoriji s njima.

Princ William se prisjetio i kako je zahvaljujući majci upoznao svoje omiljene manekenke.

"Dogovorila je da me po povratku iz škole na stubištu čekaju Cindy Crawford, Christy Turlington i Naomi Campbell. Tada sam imao 12-13 godina i sve njihove postere na zidu. Lice mi je postalo crveno kada sam ih vidio, nisam znao šta da kažem i mislim da sam pao niz stepenice", ispričao je William.