Neočekivana odluka
101

Vozaču koji je skrivio smrt Šabana Šaulića smanjena zatvorska kazna, porodica užasnuta

I. B.
Šaulić je poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj (Foto: Instagram)
Šaulić je poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj (Foto: Instagram)
Nijemcu turskih korijena Alsinu Leventu, koji je skrivio smrt kralja narodne muzike Šabana Šaulića, smanjena je zatvorska kazna, a porodica pjevača nije skrivala nezadovoljstvo i razočarenje ovakvom odlukom njemačkog suda.
Vijest o smrti Šaulića je prije tri godine odjeknula regijom, a suđenje Aslanu Leventu koji je, pijan i bez vozačke dozvole, skrivio stravičnu saobraćajnu nesreću, održano je tek početkom ove godine.

Nakon što mu je sud 20. januara izrekao kaznu od tri godine i tri mjeseca zatvora, vozač je uložio žalbu na presudu, koja mu je sada i odobrena.

Okružni sud u Güterslohu odlučio je da smanji kaznu Leventa za tri mjeseca, što je kod porodice stradalog pjevača izazvalo šok.

"Šokirani smo i smatramo da je presuda sramna, ali smo nemoćni da bilo šta učinimo. MI smo bili i prethodnom presudom nezadovoljni i uložili smo prigovor. S obzirom na to da to nije usvojeno, nego je još i smanjena kazna, to pokazuje koliko se ljudski život malo cijeni u Njemačkoj nezavisno od toga ko je on bio i čime se bavio", rekla je Šaulićeva porodica za portal Nova.rs.

Porodica Šaulić, udovica Gordana, kao i djeca Mihajlo i Sanela, pristustvovali su suđenju u januaru. Njima se pridružio i sin Mirsada Kerića, Šabanovog klavijaturiste koji je poginuo u nesreći sa pjevačem.

"Naša nesreća je ta što nakon tri godine nismo vidjeli ni trunku kajanja u tom čovjeku, koji je uzeo dva života i dvije porodice zavio u crno", rekla je Gordana tada za srbijanske medije.

Šaulić i Kerić su, podsjetimo, poginuli 17. februara 2019. godine nakon nastupa u Njemačkoj. Levent se putničkim vozilom zabio u stražnji dio njihovog automobila, upravljajući brzinom većom od 180 kilometara na sat.

U automobilu je bila i treća osoba, Šabanov kum Slobodan Stojadinović, koji je preživio unatoč teškim povredama.

Šabanova uspješna karijera protezala se kroz pet decenija. U historiji narodne muzike ostavio je neizbrisiv trag, a njegove pjesme bile su, i ostale, simbol jednog vremena i dio muzičke antologije ovog područja. Zbog iznimnih glasovnih mogućnosti publika i kritičari prozvali su ga kraljem narodne muzike, a smatralo se i da ne postoji pjesma koju Šaban ne može otpjevati.