Vremena se mijenjaju
0

Supruge bolivudskih zvijezda postaju poslovne žene

Klix.ba
Od supruga bolivudskih zvijezda se nekada očekivalo da budu vjerne, diskretne i da se drže podalje od svjetla javnosti. Međutim, one danas imaju utjecajne karijere kao poslovne žene, dizajnerice i producentice.

Često se pojavljuju na naslovnicama magazina, rade kao voditeljice televizijskih emisija, reklamiraju sve, od sapuna do sofa, i svakodnevno povećavaju svoja poslovna carstva.

Na vrhu liste supruga bolivudskih zvijezda se nalazi Gauri Khan, uspješna filmska producentica, a sada i samostalna poslovna žena, koju mnogi smatraju pionirom u redefinisanju uloga. Ona je zajedno sa mužem 2002. godine osnovala produkcijsku kompaniju Red Chillies Entertainment, sa kojom je do sada producirala osam filmova.

Četrdesetdvogodišnja Khan vodi i poslove vezane za unutrašnji dizajn, a u aprilu je lansirala i vlastitu kolekciju namještaja u saradnji sa Sussanne Roshan, suprugom bolivudskog glumca Hrithika Roshana.

Tridesetsedmogodišnja Roshan kaže da nije bila zainteresovana za bilo kakvu vrstu posla kada se udala prije 12 godina, ali da je vremenom otkrila kako se voli natjecati sa drugim ljudima.

"Tek kada sam ostala trudna shvatila sam šta želim raditi i postići u životu", kazala je Roshan za AFP.

Adhuna Akhtar, supruga glumca i režisera Farhana Akhtara, je jedna od vodećih frizerki u zemlji. Zahvaljujući svom uspjehu je dobila i ulogu u televizijskoj emisiji u kojoj daje besplatne savjete mladim ženama. Četrdesetčetverogodišnja Akhtar sada posjeduje 17 salona širom Indije, a planira otvoriti i jedan salon u Dubaiju.

Međutim, supruge holivudskih zvijezda nisu uvijek bile priznate u indijskoj kulturi. Tada se na njih gledalo samo kao na domaćice koje su u tišini patile iza zatvorenih vrata, dok su okolo kružile glasine o aferama njihovih muževa. Međutim, sada je na scenu stupila mlađa generacija djevojaka koje su veoma ambiciozne.

"Desetljećima su supruge bolivudskih zvijezda čuvane u tajnosti i tek ponekad bi se vidjele u javnosti, obično na sahranama", rekao je Shobhaa De, indijski romanopisac.

Prema nekim anketama, u Indiji je zaposleno samo 25 posto žena, dok 80 posto muškaraca radi. Analitičari očekuju da će se to mijenjati kako ekonomija raste.