"Sociologija slave"
0

Studenti na fakultetu uče o slavi Lady Gage

Sarajevo-x.com
Lady Gaga (Foto: ITN)
Lady Gaga (Foto: ITN)
Studentima na Univerzitetu South Carolina od sada je omogućeno da se upišu na kolegij na kojem će učiti o slavnoj pjevačici Lady Gagi, odnosno o sociološkoj dimenziji njene planetarne popularnosti.

Sociolog Mathieu Deflem uveo je na fakultetu na kojem predaje kolegij nazvan "Lady Gaga i sociologija slave", u okviru kojeg studente želi upoznati s tim šta zaista znači biti poznat, i šta se podrazumijeva pod slavom u današnje vrijeme.

Za list "New York Times", 48-godišnji profesor je objasnio uvođenje ovog kolegija, te istakao kako ga je muzičarka Lady Gaga fascinirala još kada ju je prvi put vidio u showu Jaya Lenoa 2009. godine.

"Svi oni koji je ne vole, ne trebaju pohađati ovaj kurs. Mi ćemo posmatrati Lady Gagu kao sociološku pojavu. Mnogi kažu da je ona nova Madonna. Ali ja to gledam na drugačiji način. Postoje ljudi koji imaju tu neku individualnost koja ih čini popularnim. Imao ju je Frank Zappa, Princ, Miles Davis, pa čak i Jimi Hendrix. A i Lady Gaga posjeduje tu osobnost, kazao je profesor koji je priznao da je bio na 30 koncerata popularne pjevačice i da se pet puta susreo s njom.