Oboje boluju od raka
68

Šta se dešava nakon objave Kateine dijagnoze? Evo kako je utjecala na odnos Charlesa i Williama

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kraljevska porodica trenutno se nalazi pred jednim od svojih najizazovnijih perioda u posljednjih nekoliko godina - s kraljem Charlesom i Kate koji ne mogu učestvovati u službenim angažmanima jer se podvrgavaju liječenju od raka.

Ni monarh ni Kate nisu potvrdili od koje vrste karcinoma se liječe, ali su saopštili javnosti da će pauzirati od svojih javnih dužnosti jer im je zdravlje prioritet. Camilla je ovog četvrtka prisustvovala je kraljevskoj molitvi, a kralj bi se trebao pojaviti na uskršnjoj crkvenoj službi u Windsoru.

Uprkos poteškoćama sa kojima se članovi kraljevske porodice trenutno suočavaju, komentatorica kraljevske porodice tvrdi da je usred svih promjena Kate uspjela zbližiti princa Williama i njegovog oca Charlesa, nakon što njihova veza "nije uvek bila najlakša".

Stručnjakinja i kraljevska komentatorica Victoria Arbiter objasnila je za The Royal Beat da je po njenom mišljenju, Kate bila ključna u uspostavljanju čvršće veze između oca i sina, i da je djelovala kao "ljekoviti melem" za ponekad zategnute odnose.

"Mislim da možemo pogledati Kate - ona je tako bliska svojoj porodici, porodica joj je toliko važna. Princeza od Walesa je bila zaista divan melem za liječenje i za princa Williama i njegovog oca", objasnila ističući da njihov odnos nije uvijek bio sjajan.

Nastavila je pojašnjavajući: "Mislim da je uspjela unijeti pravi osjećaj topline, drugarstva i porodice u kraljevsku porodicu".

Komentatorica je također istaknula da će Charlesov i Katein odnos vjerovatno postati još bliži jer se oboje suočavaju sa sličnim zdravstvenim borbama i da će "naći ogromnu utjehu jedno u drugom, prolazeći kroz nešto tako slično".

Sunday Times izvještava da je kralj, dok su i Kate i Charles bili na londonskoj klinici, posjetio princezu koja je bila podvrgnuta velikoj operaciji abdomena. U početku se smatralo da je Kateino stanje nekancerogeno - objasnila je u emotivnoj videoporuci, ali postoperativni testovi su pokazali da je "rak bio prisutan" i ona se podvrgnula preventivnoj hemoterapiji nakon iznenađujućih vijesti.

Slično, Charles je otišao na operaciju prostate, a nakon "naknadnih dijagnostičkih testova" se ustanovila da i on ima rak.