Slijedi sudski spor
6

Sestre Kendall i Kylie Jenner optužene da su plagirale čipkani dizajn tangi

DP
Sestre su optužene da su bez dozvole iskopirale dizajn njemačke modne kompanije na komadima donjeg rublja koji se prodaju u njihovim online trgovinama.

Kendall i Kylie Jenner optužene su da su ukrale čipkani dizajn firme Klauber Brothers koja ih je tužila zbog krađe autorskih prava. Prema tvrdnji ove firme, stare 161 godinu, one su u svojim modnim brendovima koristile čipkane mustre koje su originalno korištene na njihovoj odjeći, pišu Fox News.

Klauber Brothers, firma koja je osnovana u Njemačkoj 1859., pronašla je svoj čipkani nacrt na dva odjevna predmeta – na Kylienim tangama koje se prodaju u njenoj online trgovini i na slip gaćicama koje se prodaju u okviru zajedničkog brenda Kendall + Kylie.

Prema tvrdnji ove firme, na pojasu Kylienih tangi iskorišten je njihov dvodimenzionalni čipkani dizajn, dok je kod slip gaćica primijenjena njihova druga originalna mustra.

Na svojoj stranici Kendall i Kylie tvrde da je "većina" njihovih mustri zaštićena autorskim pravima.

"Klauber je poznat po tome što koristi najnovije mehanizme za stvaranje jedinstvenih i kreativnih modnih predmeta kako bi razvili nove šare. Važno je istaknuti i da radimo na tehnikama koje unaprjeđuju umjetnost izrade čipke", piše na njihovoj stranici u okviru odjeljka O nama.

Firma sada, prema službenim sudskim dokumentima, zahtijeva od Kendall i Kylie svu zaradu od prodaje ova dva komada iz njihove linije.

Kyliene čipkane gaćice i dalje se prodaju u njenoj online trgovini, po cijeni koja je spuštena s 18 na 9 dolara.

Predstavnici trgovina sestara Jenner nisu se još oglašavali ovim povodom.