Ustav mu nije dozvolio
2

Schwarzenegger se želio kandidovati za predsjednika SAD-a

Klix.ba
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger
Glumac Arnold Schwarzenegger je tokom intervjua za magazin Esquire priznao da se želio uključiti u utrku za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

"Da je Ustav SAD-a kojim slučajem drugačiji i da je postojala šansa da budem predsjednik, uradio bih to. Međutim, nisam imao priliku jer prema Ustavu niko ko se rodio u nekoj stranoj zemlji ne može biti predsjednik", kazao je 65-godišnji glumac.

Schwarzenegger je 1947. godine rođen u Thalu, malom selu u Austriji. Iako je engleski jezik govorio veoma loše, 1968. godine se preselio u SAD. Svoju reputaciju u svijetu filma je počeo graditi 1982. godine filmom "Conan the Barbarian", a nakon filma "The Terminator" je postao filmska ikona.

U augustu 2003. godine Schwarzenegger je najavio da će se boriti za mjesto guvernera američke savezne države Californije. Nakon pobjede na izborima ostaje u politici sve do 2011. godine, kada se opet vraća svijet filma.

"To je uvijek bio plan. Planirao sam napustiti svijet filma na određeno vrijeme i posvetiti se politici. Onda, kada završim sa politikom, vratio bih se nazad u svijet filma. Trenutno sam sretan dok snimam filmove", dodao je Schwarzenegger.