Optužbe za silovanje
4

Roman Polanski prisustvovat će retrospektivi svog stavaralaštva u Parizu bez obzira na proteste

Klix.ba
Roman Polanski (Foto: EPA-EFE)
Roman Polanski (Foto: EPA-EFE)
Uprkos najavljenim protestima i novim optužbama za seksualno zlostavljanje, filmski reditelj Roman Polanski prisustvovat će sutrašnjoj retrospektivi svog životnog djela u Parizu.

Vodeća francuska feministička organizacija pozvala je na proteste ispred Cinémathèque Française gdje će ovaj događaj biti upriličen.

Feministkinje i aktivistkinje za ženska prava pokrenule su peticiju protiv prikazivanja retrospektive stvaralaštva Romana Polanskog. Priznanje koje ova francuska filmska organizacija odaje Polanskom opisano je kao nepristojno i kao uvreda žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su mobilizirale kampanju #MeToo.

"To je uvreda za sve žrtve silovanja, a naročito za sve žrtve Polanskog. On zaslužuje osramoćenost, a ne počast", navode.

Polanski je rođen u Fransukoj, a roditelji su mu bili Poljaci. Trenutno živi u Parizu i izbjegava izručenje u SAD zbog seksualnog zlostavljanja trinaestogodišnjakinje, koje je priznao 1977. godine. Ovog mjeseca je još jedna žena optužila Polanskog da ju je silovao u švicarskom gradu Gstaadu 1972. godine kada je bila maloljetna. Također, tri žene tvrde da ih je napao dok su bile maloljetne.

Pod pritiskom feministica Polanski je u januaru odustao od predsjedanja svečanom 42. ceremonijom dodjele prestižnih filmskih nagrada Cesar, francuskog ekvivalenta Oscaru.

Francuski reditelj grčkog porijekla Costa-Gavras koji je na čelu "Cinémathèque Française" istakao je da ova institucija nema ulogu suda ni porote te da nije zamjena za zakon.

"Mi ne dajemo nagrade ili potvrde za dobro ponašanje. Naša ambicija je prikazati cjelokupan rad filmskih radnika", rekao je.

Laure Salmona, feministkinja i aktivistica, koja je pokrenula peticiju protiv prikazivanja retrospektive stvaralaštva Romana Polanskog poručila je da je vrijeme da se zaustavi tolerancija "kulture silovanja koja potiče jezik koji nastoji minimizirati, opravdati ili potaknuti seksualno nasilje".

"Također trebamo okončati nekažnjavanje muškaraca koji siluju, napadaju i ubijaju žene i djecu dok njihova karijera ostaje netaknuta", rekla je.