Izvinjenja javnih ličnosti
0

Protekla 2009. je bila godina izvinjenja

Sarajevo-x.com
Godina koja prolazi mogla bi se nazvati i godinom izvinjenja. Čuli smo brojna izvinjenja političara, sportista, vjerskih vođa, ali i slavnih osoba. BBC donosi 'listu izvinjenja' koja su obilježila 2009. godinu,

Izvinjenje koje je obilježilo mjesec januar 2009. godine je zasigurno izvinjenje slavne glumice Kate Winslet.

Naime, na dodjeli Zlatnog globusa Kate je osvojila nagradu za najbolju glumicu nakon čega se popela na pozornicu i održala govor koji je započela riječima:

"Žao mi je Anne, Meryl, Kristin i koja je ono još....? O, da Angelina. Izvinite, zar se ovo uistinu događa?“, pookušala se izvući zunjena Kate.

Mjesec februar obilježio je američki plivač Michael Phelps.

Američki plivač Michael Phelps, koji je osvojio osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu, izvinio se svojim fanovima nakon što su tabloidi objavili fotografiju na kojoj on puši marihuanu.

"Ponašao sam se nepristojno i neodgovorno“, kazao je Phelps.

Izvinjenje mjeseca marta je izvinjenje Bernarda Madoffa.

Prvi put nakon hapšenja u martu je u javnosti progovorio osramoćeni finansijer Bernard Madoff, on je na sudu izjavio da mu je zaista žao i da se stidi zbog svog djela.

On je priznao krivnju za 11 tačaka optužbe koje su ga teretile za prijevare, pranje novca, krađe mirovinskih planova...

"Bolno sam svjestan da sam povrijedio mnogo, mnogo ljudi. Ne mogu ni izraziti koliko žalim za time što sam učinio“, kazao je Madoff.

On je kasnije optužen po svim tačkama optužbe i dobio je maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 150 godina.

Mjesec april obilježila su izvinjenja nogometnog kluba Cottbusa i izvinjenje pape Benedicta Šesnaestog.

Naime, njemački nogometni klub Cottbus najvio je da će svojim navijačima vratiti novac od ulaznica na utakmicu, jer su navijači prešli čak 610 kilometara kako bi gledali svoj klub koji je taj dan poražen sa čak 4:0, a to je bio šesti gubnitak tog tima u samo sedam utakmica.

"Vraćamo novac svojim navijačima i želimo im se izviniti za mizernu izvedbu koju su im priredili nogometaši“, objavljeno je na web stranici njemačkog kluba

U istom mjesecu izvinjenje Indijancima je uputio papa Benedict XVI izražavajući duboko žaljenje zbog zlostavljanja indijanske djece u katoličkim školama diljem Kanade.

Procjenjuje se da je od kraja 19. stoljeća pa sve do 1970. godine 150 hiljada djece prisilno slano u škole koje su pod okriljem crkve. Mnoga od ta djece su pretpjela fizičko i seksualno zlostavljanje.

U maju u Londonu izvinjenje Britancima je uputio premijer Gordon Brown zbog skandala u vezi naknade troškova britanskim parlamentarcima. Taj skandal je doveo do ostavke nekolicine zastupnika iz laburističke i konzervativne stranke.

Juni mjesec obilježio je slavni kuhar Gordon Ramsey koji se na zahtjev svoje majke morao izviniti zbog vrijeđanja TV voditeljice Tracy Grimshaw.

Naime, on je na jednoj manifestaciji pokazao fotografiju gole žene koja puže, s licem svinje te je uporedio sa voditeljicom Grimshaw.

Juli mjesec obilježio je Andy Roddick kada se izvinio Andyju Murraayu nakon što ga je savladao u polufinalu Wimbledona.

"Žao mi je“, kazao je Roddick Murrayu.

Mjesec avgust nije baš bio mjesec izvinjenja, no BBC ipak izdvaja izvinjenje pukovnika Williama Calleya, koji je osuđen za sudjelovanje u My Lai masakru tokom rata u Vijetnamu.

"Ne postoji niti jedan jedini dan, a da se ne kajem za ono što sam učinio“, kazao je Calley.

Calley je bio osuđen po 22 tačke optužnice za ubistva iz 1968. godine u masakru nad 500 muškaraca, žena i djece u Vijetnamu. Bio je osuđen na doživotni zatvor ali kazna je preinačena na tri godine kućnog pritvora.

Izvnjenje septembra je izvinjenje Serene Williams koja se izvinila sucu Brianu Earleyu zbog ispada tokom Grand Slam turnira.

Iako u njenoj izjavi nije bilo direktnog izvinjenja ona je kazala kako su je prevladale emocije i strast, te nije znala u tom trenutku kako da se ispravno nosi sa situacijom.

U istom mjesecu izvinio se reper Kanye West koji je prekinuo govor pjevačice Taylor Swift na dodjeli MTV nagrada za najbolje spotove.

"Taylor zaista sam sretan zbog tebe, ali Beyonce je imala jedan od najbolji video uradak“, prekinuo je West pjevačicu.

Odmah nakon toga on je uputio izvinjenje putem svog bloga.

"Izvinjavam se Taylor, njenim fanovima i njenoj mami“, napisao je West.

Oktobar mjesec obilježio je voditelj popularnog američkog showa David Letterman koji se javno izvinio supruzi nakon što je samo nekoliko dana ranije zbog ucjene priznao kako je imao seksuale odnose sa svojim zaposlenicama.

"Ušao sam jutros u automobil i čak ona žena sa uređaja za navigaciju nije pričala sa mnom“, našalio se Latterman dodajući kako ako nekoga povrijediš moraš sve učiniti da to ispraviš.

Istog mjeseca izvinjenje je uputila i supruga Arnolda Schwarzeneggera, Maria Shiver i to zbog korištenja mobitela tokom vožnje

Ona se izvinila i kazala kako će svoj omiljeni stari mobitel darovati u dobrotvorne svrhe.

U novembru na svečanosti u Canaberri australijski premijer Kevin Rudd uputio je javno izvinjenje svoj djeci koja su bila zanemarena ili zlostavljana u sirotištima diljem Australije.

"Izvinjavam se zbog te tragedije i zbog toliko izgubljenih djetinjstava“, kazao je on

Isti mjesec Google se izvinio supruzi američkog predsjednika.

Naime, korisnici koji su u Image sekciji pretraživača kucali ime Michelle Obama, nailazili su na uvredljivu fotografiju prve dame SAD-a.

"Priznajemo, naši rezultati pretraživanja nekad mogu biti uvredljivi", naveo je softverski gigant u svom saopštenju.

Decembar mjesec je svakako obilježio slavni golf igrač Tiger Woods. Naime, nakon što jeotkrivena njegova nevjera, on se izvinio svojoj porodici.

"Iznevjerio sam svoju porodicu i žalim zbog toga. Nisam se ponašao onako kako to moja porodica zaista i zaslužuje", kazao je Woods.