{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javno izvinjenje Tigera Woodsa "nastup za žaljenje"

F
20.2.2010. u 18:10
0
3
Javno izvinjenje Tigera Woodsa "nastup za žaljenje"
0
Javno izvinjenje Tigera Woodsa "nastup za žaljenje"
Foto: AFP/Getty Images
Svi londonski listovi opširno se u subotu osvrću na javno izvinjenje Tigera Woodsa u vezi sa skandalom povodom niza vanbračnih veza, koji je nanio ogromnu štetu njegovoj sportskoj i komercijalnoj karijeri, kao i braku za koji se govori da je u bespovratnom raspadu.
Većina listova je hladno dočekala njegov snimljeni nastup pred odabranom publikom u petak, konstatirajući da je očito riječ o pažljivo isplaniran medijskom događaju.

Najoštriji u ocjeni je The Times, koji zaključuje da je riječ o "nastupu za žaljenje", čija je koreografija urađena do posljednjeg detalja – uključujući zagrljaj s majkom – ali kojem je, usprkos Tigerovim dramatičnim pauzama i gutanju suza, totalno nedostajala autentičnost.

Ovaj list također zamjera ovom sportašu često ponavljanje istih pokajničkih fraza kojima je nedostajala uvjerljivost, kao i iznenadno pozivanje na privrženost budizmu, vjeri njegove tajlandske majke, koji je do sad brižljivo izbjegavao spomenuti zbog gorljivih evangelista među američkim kršćanima.

The Guardian primjećuje da slavni igrač golfa ni u jednom trenutku nije djelovao kao "normalna osoba"; iako je izgledao kao neko ko se očajnički kaje i moli za oproštaj, sve je to ostavljalo dojam bezličnog nastupa.

Neki komentatori se sada pitaju je li čitav nastup bio samo još jedan primjer pokušaja njegovih savjetnika da kontroliraju njegov imidž uz pomoć inscenirane rehabilitacije.

Samo The Independent pokazuje razumijevanje za osramoćenog Woodsa, konstatirajući da je on otišao korak dalje od uobičajenoga i neuvjerljivoga javnog izvinjenja koje javne ličnosti prakticiraju, osvijetlivši problem kulta slave, koji navodi na pogrešno uvjerenje da je slavnima sve dozvoljeno.

Teško je oduprijeti se usporedbi s moralno posrnulim bivšim kapitenom engleske reprezentacije Johnom Terryjem, koji nije ponudio ovu vrstu isprike, primjećuje Independent.

Ovaj list dodaje i da je Tigerova supruga bila vrlo vidno odsutna tokom njegova nastupa, za razliku od javnog demonstriranja bračne ljubavi kojem poznate ličnosti obično pribjegavaju u ovakvim situacijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: