Dodjela nagrada
15

Princ Harry i Meghan Markle u Londonu obavljaju posljednju kraljevsku dužnost

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Princ Harry i Meghan Markle stigli su na ceremoniju dodjele nagrada povrijeđenim ratnim veteranima u Londonu i time zvanično završavaju posljednje kraljevske dužnosti.

Kako piše Sky News, ovo je prvi put da su viđeni javno u Londonu otkako su najavili da će napustiti sve kraljevske dužnosti i započeti novi život u Kanadi.

Princ Harry je držeći kišobran sa suprugom ispod ruke prošao pored grupe od oko 50 ljudi koji su ih oduševljeno gledali.

Njihova odluka da se povuku sa kraljevskih dužnosti stupa na snagu 31. marta.

Par je prisustvovao dodjeli nagrada "Endeavour Fund" u Mansion Houseu, događaju koji slavi sportska i avanturistička dostignuća ranjenim, bolesnim i povrijeđenim ratnim veteranima.

Meghan se pojavila u svijetloplavoj haljini koju je dizajnirala Victoria Beckham, a princ Harry je nosio tamnoplavo odijelo, bijelu košulju i plavu kravatu. Nakon dodjele nagrada, Harry će održati i kratki govor.

Vojvoda i vojvotkinja ranije su fotografisani ispred hotela Goring u Westminsteru nakon ručka, a bili su i u Buckinghamskoj palači.

Par je u januaru ove godine iznenadio Britance odlukom da žele odstupiti s kraljevskih dužnosti i izgraditi mirniji život daleko od medijske pažnje.

Oni su također odustali i od planova da koriste brend "Sussex Royal" zbog nedavnog sukoba sa Kraljiccom Elizabethom II koja je zabranila da upotrebljavaju riječ "kraljevski" i da na njemu zarađuju.

Očekuje se da će Harry i Meghan većinu svog vremena provesti u Kanadi, održavajući dom u blizini dvorca Windsor. Posljednjih nekoliko mjeseci unajmljuju vikendicu na otoku Vancouver, na zapadnoj obali Kanade.

Iako su ih u Kanadi ljubazno dočekali, došlo je do javnog protivljenja poreznim obveznicima koji plaćaju za njihovu sigurnost. Kanadski zvaničnici potvrdili su da će prestati sa zaštitom ovog para kada zvanično odstupe s kraljevskih dužnosti na kraju mjeseca.

To znači da će cjelodnevnu zaštitu vojvotkinje i vojvode od Sussexa i njihovog sina Archieja, koja iznose milione funti, plaćati porezni obveznici Ujedinjenog kraljevstva