Rođena je u Kolumbiji
17

Prepoznajete li djevojčicu s fotografije? Danas je jedna od najplaćenijih glumica

N. C.
Sofia Vergara u djetinjstvu
Sofia Vergara u djetinjstvu
Sofia Vergara je jedna od najplaćenijih glumica današnjice, a malo ko zna kako je izgledala u djetinjstvu.

Sofija Vergara je rođena 10. jula 1972. godine u Baranquilli u Kolumbiji. Njena majka, Margarita Vergara de Vergara, bila je domaćica, a njen otac Julio Enrique Vergara Robayo, bio je stočar za mesnu industriju.

Vergara je u početku studirala stomatologiju tri godine na Nacionalnom univerzitetu Kolumbije, ali je odustala dva semestra od završetka diplome kako bi potražila mogućnosti u modeliranju i show biznisu.

Godine 1998, njen stariji brat Rafael je ubijen u Kolumbiji tokom pokušaja otmice. Ne želeći da bude uhvaćena u nemirima koji su rezultirali ubistvom, Vergara je emigrirala u SAD, nastanivši se u Miamiju na Floridi

Poznata je po ulozi Glorije Delgado-Pritchett u ABC sitcomu Moderna porodica (2009–2020) i narkobosa Griselde Blanco u Netflix mini seriji Griselda (2024). Za prvu, bila je nominovana za četiri nagrade Zlatni globus i četiri Primetime Emmy nagrade. Ova uloga ju je učinila jednom od najplaćenijih glumica u Americi.

Vergara je postala istaknuta dok je bila suvoditeljica dvije televizijske emisije za televizijsku mrežu na španskom jeziku Univision kasnih 1990-ih. Njen prvi zapaženiji glumački posao na engleskom bio je u filmu "Chasing Papi" (2003).

Nakon toga se pojavila u komedijama Četiri brata (2005) i komedijama Tajlera Perija Upoznajte Brownove (2008) i Madea ide u zatvor (2009), dobivši nominaciju za ALMA nagradu. Glumila je i u "The Three Stooges" (2012), "Machete Kills" (2013), "Fading Gigolo" (2013), "Chef" (2014) i "Hot Pursuit" (2015). Vergara je imala i glasovne uloge u animiranim filmovima "Happy Feet Two" (2011), "Escape from Planet Earth" (2013) i "The Emoji Movie" (2017).

Od 2020. godine, Vergara je članica žirija u televizijskoj emisiji o talentima "America's Got Talent". Poznata je i kao poslovna žena i ambasador brenda. Dizajnira sopstvenu modnu liniju za Kmart i potpisala je sa Pepsi i CoverGirl 2011. Vergara je lansirala svoj prvi miris "Sofia by Sofia Vergara" 2014. i od tada je objavila još četiri mirisa. Ona je jedna od rijetkih Latinoamerikanki u reklamnim kampanjama u Sjedinjenim Američkim Državama.