Nakon ukidanja kućnog pritvora
0

Polanski gledao suprugu na "Montreux Jazz Festivalu"

Sarajevo-x.com
Roman Polanski (Foto: Press Assoc.)
Roman Polanski (Foto: Press Assoc.)
Filmski režiser Roman Polanski (76) prvi put se pojavio u javnosti otkad je pušten iz kućnog pritvora u Švicarskoj prije četiri dana.

Masa ga je dočekala na "Montreux Jazz Festivalu", na koji je došao vidjeti nastup svoje supruge, ali nije davao izjave medijima. U intervjuu koji će, međutim, biti emitiran kasnije, on je zahvalio podršci Švicarske.

SAD su se izjasnile kako neće odustati od pritisaka da on bude isporučen zbog odnosa s maloljetnom djevojčicom 1977. godine. Interpolove potjernice za Polanskim ostale su na snazi u 188 zemalja, javlja AP.

"Sretan sam što sam slobodan i što mogu obaviti neke nedovršene poslove", rekao je, između ostalog, Polanski za švicarsku televiziju.

Njegova supruga, glumica i pjevačica Emmanuelle Seigner, nije spomenula muža tokom svog performansa, a ni on se nije pojavio na pozornici.

Švicarsko ministarstvo pravosuđa naložilo je oslobađanje režisera, budući da smatraju da SAD nisu dale uvjerljiv argument za njegovo izručenje. SAD nisu uspjele pobiti argument Polanskog prema kojem je on napustio SAD prije izricanja kazne 1978, jer je vjerovao da će se sudija držati sporazuma o priznanju krivice.

Glasnogovornik američkog State Departmenta, Philip Crowley, odgovorio je kako silovanje 13-godišnje djevojčice jeste zločin.

"Mi ćemo i dalje tražiti pravdu u tom slučaju i ispitati sve naše mogućnosti", dodao je on.

Podsjetimo, Poljska i Francuska, čije državljanstvo Polanski posjeduje, ranije su odbile uhapsiti režisera prema američkoj međunarodnoj optužnici, a sada je to učinila i Njemačka čiji su zvaničnici saopćili da Polanski neće biti uhapšen dođe li u posjetu toj zemlji.