BiH ne učestvuje
139

Pjesme koje su nas mogle predstavljati na Eurosongu 2017.

Klix.ba
Bosna i Hercegovina ne učestvuje ove godine na Eurosongu zbog ekonomskih problema koje ima BHRT. Portal Eurovisionary objavio je ipak kandidate koji su mogli predstavljati našu državu u Kijevu.

Sve pjesme objavljene su nakon 1. septembra 2016. godine, što je u skladu s pravilima Eurosonga.

1. Božo Vrećo feat Indigo "Pustinja"

Za Božu kažu da je unikatan pjevač sevdalinke, tradicionalne pjesme. Nazivaju ga androginim pjevačem koji nekada pjeva kao muškarac, a nekada kao žena, čime razbija predrasude. "Pustinja" je pjesma s njegovog drugog solo albuma "Pandora" koji je objavljen prošle godine.

2. Amel Ćurić feat. Emina Jahović Sandal "Kost"

Amel nije novo lice na muzičkoj sceni. U 2003. godini pobijedio je na prvom muzičkom showu "OBN Music Talents", a prije dvije godine pobijedio je i na showu X Factor Adria. Prvi album objavio je 2006. godine pod nazivom "Urnebes". S druge strane, Emina je jedno od najvećih imena muzičke industrije na prostorima bivše Jugoslavije. Otkrio ju je Dino Merlin 1999. godine kada joj je napisao pjesmu "U la la" koju je izvela na takmičenju za Eurosong 2002. godine. Takmičila se i za srbijanskog predstavnika Eurosonga 2010. godine. U 2013. godini bila je članica žirija X Factora. Udata je za tursku pop zvijezdu Mustafu Sandala.

3. Elvir Laković Laka "Malokrvna"

Njemu nije potrebno posebno predstavljanje jer za njega svi znaju nakon što je 2008. godine predstavljao BiH na Eurosongu u Beogradu. Završio je na 10. mjestu s pjesmom "Pokušaj".

4. Lea Mijatović "Ti me jedini znaš"

Tridesetogodišnja Lea danas živi u Splitu, ali ima bosanske korijene. Dva puta se borila da predstavlja BiH na Eurosongu - 2003. i 2005. godine, ali je oba puta završila na drugom mjestu. Od 2010. do 2016. godine bila je vodeći vokal benda Teška industrija, a od prošle godine je pokrenula solo karijeru. Ovo je njen prvi singl.

5. Lukijan Ivanović "Između redova"

Dvadesetpetogodišnjak iz Banje Luke postao je poznat nakon prve sezone X Factor Adria 2013. godine. Prvi album "Sam sam" objavio je u novembru prošle godine.