Showbiz
86

Parada ponosa i glamura na proslavi 90. rođendana kraljice Elizabete II

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U Londonu je upriličena službena proslava devedesetog rođendana kraljice Elizabete II. Kraljevska porodica i mnoštvo okupljenih uživali su u svečanoj vojnoj paradi s konjima i akrobacijama pilota na nebu.

Britanska kraljevska porodica na kraju je pozdravila okupljene s balkona Buckinghamske palače, a malenoj princezi Charlotte bilo je ovo prvo pojavljivanje na najpoznatijem londonskom balkonu. Kraljicu Elizabetu II na proslavi njenog 90. rođendana zasjenila je njena praunuka koju je čvrsto u naručju čuvala majka Kate Middleton.

Događaj poznat i kao "rođendanska kraljičina parada" okuplja kompletnu kraljevsku porodicu na balkonu Buckinghamske palače, istom onom na kojem je princ William prvi put kao suprugu pred očima javnosti poljubio Kate Middleton. Uz vojvodu i vojvotkinju od Cambridgea bili su i prinčevi George i Harry.

Tokom dana kraljica je nosila zeleni kaput i haljinu Stewarta Parvina koja se isticala pored svih ostalih tunika i haljina na zabavi, a ona se sve vrijeme samo blago osmjehivala. U paradi je učestvovalo više od 1.500 vojnika i nekoliko stotina konja, a članovi kraljevske porodice posmatrali su s balkona prelet Kraljevskih vazdušnih snaga i modernih borbenih aviona.

Kraljica Elizabeta II rođena je u aprilu, ali se zvanična proslava njenog rođendana tradicionalno organizira u junu, zbog toplijeg vremena.