Novi dom
86

Par prodao kuću u Velikoj Britaniji i preselio se na Bali, sada kiriju plaćaju 2.500 dolara godišnje

N. C.
Par iz Velike Britanije prodao je svoj dom i dragocjenosti kako bi se preselio na Bali, na kojem im je godišnja kirija 2.500 dolara.

Matt Dearing i njegova partnerica Carlie Donnelley su iz Manchestera odlučili preseliti se na Bali te su poduzeli hrabar korak kako bi mogli biti 'finansijski slobodni'.

Par nije dvaput razmišljao o prodaji svoje kuće s tri spavaće sobe za 465.000 dolara, ili o zamjeni života koji se svodio na svakodnevno izmirivanje računa za cjelogodišnji turizam i vruće vrijeme koje Indonezija nudi.

Prelazak u dom koji košta 2.500 dolara godišnje u Ubudu također omogućava roditeljima da provode što više vremena sa svoje troje djece - Linkolnom, Delilahom i Adelaidom.

U novembru prošle godine rezervisali su karte u jednom pravcu, iako su njihovi rođaci mislili da su 'ludi' i nisu vjerovali da će to proći.

"Ovo je nešto što smo željeli raditi godinama. U Velikoj Britaniji je došlo do tačke da nisam provodio puno vremena sa svojom djecom. Proveo bih s njima oko sat vremena prije spavanja. Stalno sam jurio za obavezama i radio. Dosta sam istraživao Bali jer ima turizam tokom cijele godine, a vrijeme je odlično", rekao je Matt.

Dodaje da je konačno došlo vrijeme da 'pobjegne pacovskoj trci' zbog koje je radio ponekad po deset sati sedam dana u sedmici.

U martu 2023.godine, nakon mnogo istraživanja, par je pronašao kuću sa tri spavaće sobe na Baliju za iznajmljivanje za samo 2.500 dolara godišnje, kao i zemljište od blizu 1.200 kvadratnih metara za 130.000 dolara.

Par sada planira izgraditi svoj vlastiti dom, što će im ukupno uštedjeti 266.000 dolara.

Grade dvije četvorosobne ili petosobne kuće, dok na posebnom zemljištu imaju kuću u kojoj će živjeti dok je gradnja u toku.