Sramotno ponašanje
89

Ovu glumicu su smatrali seks simbolom: Imala je islamofobične ispade pa se povukla iz javnosti

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Francuska glumica Brigitte Bardot je imala titulu seks simbola 20. stoljeća. Iako se predstavljala kao humanitarka, šokirala je islamofobičnim ispadima, a onda se gotovo u potpunosti povukla iz javnosti.

Rođena je 1934. u Parizu. Glumom se počela baviti 1952. godine, a svjetsku slavu je postigla 1957. zahvaljujući filmu "And God Created Woman". Uslijedile su uloge u filmovima "The Truth", "Le Mepris", "Viva Maria!"... Snimila je više od 60 pjesama. Dobila je Legiju časti 1985.

Nakon penzionisanja je postala aktivistica za prava životinja i osnovala fondaciju Brigitte Bardot. Ona je čak šest puta kažnjena zbog podsticanja mržnje. Ona je, između ostalog, izjavila da Francusku napadaju "muslimani koji kolju ovce". U knjizi se žalila na "islamizaciju" Francuske.

"Dosta mi je da budem pod pritiskom ove populacije koja uništava nas i našu državu i nameće svoja pravila", rekla je.

U intervjuu za magazin Valeurs Actuelles je navela da su muslimani "praktično posvuda" i da Francuska ne bi trebala da podsjeća na Alžir.

"Odgojena sam uz čast, patriotizam, ljubav i poštovanje prema svojoj zemlji i sada, kada vidim u šta se pretvorila, očajna sam", ispričala je.

Posljednju kaznu za podsticanje mržnje je platila u novembru 2021. Iznosila je 20.000 eura. Njen glasnogovornik Bruno Jacquelin također je također kažnjen zato što je njeno islamofobično saopćenje slao novinskim organizacijama. Brigitte je nedavno nakon dužeg vremenskog perioda viđena u javnosti.