Imala osjećaj krivice
7

Otkrivene posljednje riječi Amy Winehouse: Ne želim umrijeti

DP
Pjevačica snažnog glasa prerano je napustila ovaj svijet, a sada su se pojavile informacije o tome kako je provela svoju posljednju noć.

Preminula je u julu 2011. godine, sa samo 27 godina, nakon duge bitke s alkoholom i drogom. Ona je umrla od trovanja alkoholom, a večer prije smrti posjetila je doktorica kojoj se Amy povjerila, piše Mirror.

Amy je umrla u svojoj kući u Camdenu, u sjevernom Londonu. Godinama se borila s ovisnošću o drogi i alkoholu, a malo prije nego što je umrla, počela se ponovno opijati.

Doktorica Christina Romete razgovarala je s Amy kada ju je posjetila i kasnije je, pri istrazi, rekla da je pjevačica priznala kako je počela ponovno piti nakon dužeg perioda apstinencije.

Ona je prihvatila ozbiljnost svog stanja i hladno rekla doktorici: "Ne želim umrijeti."

Dr. Romete je podsjetila da je pjevačici bio propisan lijek Librium koji joj je trebao pomoći lakše se nositi sa simptomima odvikavanja od alkohola.

Međutim, usprkos svojoj slabosti, Amy je odbila bilo kakvu mentalnu pomoć i doktorica je rekla na sudu da je to bilo zbog toga što se bojala da će to loše utjecati na njenu kreativnost.

Tokom saslušanja, dr. Romete je rekla: "Ona je bila jedna od najinteligentnijih mladih žena koje sam ikada srela. Bila je odlučna sve napraviti kako treba, uključujući i terapiju. Imala je jako stroge poglede na to".

Opisujući stanje u kojem je pjevačica bila večer prije nego što je umrla, dr. Romete je rekla da je djelovala smireno i kao da je osjećala neku krivicu i bila je pripita, ali u stanju razgovarati.

Ona je rekla i kako joj je Amy priznala da je ponovo počela piti 20. jula, samo tri dana prije nego što je umrla.

Kada je pitala planira li ponovno prestati s opijanjem, Amy je rekla da ne zna.

Doktorica je dodala: "Savjeti koje sam davala Amy tokom dugog perioda bili su i u pisanoj i u govornoj formi. Govorila sam joj o svim učincima koje alkohol ima na sistem, uključujući i respiratornu depresiju i smrt, srčane probleme, probleme s plodnošću i jetrom."

Tokom istrage zaključeno je da je Amy umrla "slučajnim trovanjem alkoholom".

Na sudu je rečeno da je Amy imala 416 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi, što je mnogo više od 350 miligrama, što se smatra fatalnom količinom.

Policajci su, također, našli i tri prazne boce votke u njenoj kući.

Tijelo pjevačice pronašao je Andrew Morris, član osiguranja koji živi tu i rekao je da je svoju posljednje večer provela u svojoj spavaćoj sobi, gledajući televiziju i slušajući muziku.

On je došao provjeriti u 15 sati sljedećeg dana i vidio je da ne diše i nema puls.

Zbog administrativne greške, drugo se ispitivanje moralo odgoditi 2013. godine i došlo se do istih zaključaka kao i na prvom.