Showbiz
14

Osnivač NSynca i Backstreet Boysa preminuo u zatvoru: Do uspjeha i bogatstva preko prevara

Klix.ba
Lou Pearlman (Foto: EPA)
Lou Pearlman (Foto: EPA)
Osnivač slavnih bendova Backstreet Boys i NSync Lou Pearlman preminuo je u zatvoru u 62. godini.

Šezdesetdvogodišnji Pearlman je služio 25-godišnju kaznu zbog tzv. Ponzijeve šeme (investicijska prevara) u kojoj je ostvario dobit od 300 miliona dolara kroz kompanije Trans Continentala. Prevara je otkrivena 2006. godine.

U šemu je bilo uključeno 1.700 investitora koji su uložili pola milijarde dolara. Ubijedio ih je da ulažu u korporacije koje ne postoje. Stotine tužbi podignuto je protiv njega, među kojim je i jedna koju je podigao bend Backstreet Boys 2000. godine zbog ugovora za koji tvrde da nije fer jer je Pearlman zarađivao milione dok su oni dobili samo 300.000 dolara.

Pearlman s bendom Natural (Foto: EPA)
Pearlman s bendom Natural (Foto: EPA)

NSync ga je također tužio, kao i pop zvijezda Aaron Carter, mlađi brat Nicka Cartera.

Pearlman se izjasnio krivim za zavjeru, pranje novca i davanje lažnih izjava tokom proces proglašenja bankrota koji je proglasio 2007. godine. Optužen je sljedeće godine, a uhapšen je na Baliju gdje je pokušao pobjeći od osoba koje su mu dale kredit i pozajmice.

Živio je pod lažnim imenom Incognito Johnson. Na sudu je ponudio izvinjenje svima koje je oštetio i nanio bol svojim postupcima. Prije hapšenja osnovao je i bendove LFO, O-Town i Chippendales. imao je nekoliko lokalnih biznisa i franšiza u Orlandu i bio je dio grupe čiji je vlasnik fudbalski klub Orlando Predators.

Prijatelji i saradnici su ga zvali "Big Poppa" i bio je poznat po MTV showu "Stvaranje bendova".

Doživio je moždani udar 2010. godine i od tada se nije oporavio. Uzrok smrti još nije saopćen.

Uprkos prevarama brojni muzičari su mu odali počast na društvenim mrežama.