"The Giving Back Fund"
0

Oprah Winfrey je najdarežljivija zvijezda

Sarajevo-x.com
Oprah Winfrey našla se na prvom mjestu godišnje liste "The Giving Back Fund", grupe koja ohrabruje filantropiju i darežljivost prema drugima, a koja je objavljena u magazinu Parade.

Kako otkriva Reuters, jedna od najplaćenijih američkih TV zvijezda i jedna od najmoćnijih žena u svijetu Oprah Winfrey, pored brojnih značajnih titula, ovoga puta dobila je i veoma laskavu titulu "najdarežljivija zvijezde".

Grupacija "The Giving Back Fund" odlučila je Oprah staviti na prvo mjesto svoje liste 30 najdarežljivijih zvijezda zbog njenih fondacija "The Oprah Winfrey Foundation" i "Angel Network" koje su u 2007. godini potrošile 50,2 miliona dolara (oko 36 miliona eura) na obrazovanje, zdravstvo i zastupanje žena i djece širom svijeta.

Drugo mjesto zauzeo je suosnivač izdavačke kuće A&M Herb Alpert sa svojom fondacijom "The Herb Alpert Foundation" koja je uložila 13 miliona dolara (oko 9 miliona eura) u obrazovanje.

Treća na listi, koja se temeljila na javni podacima o donacijama u 2007. godini, našla se glumica i pjevačica Barbra Streisand, budući da je organizacijama koje se bave zaštitom okoliša, ženskim pitanjima, građanskim pravima i istraživanju AIDS-a donirala 11 miliona dolara (oko 8 miliona eura).

Među prvih deset najdarežljivijih slavnih osoba našli su se glumac Paul Newman, hollywoodski par Angelina Jolie i Brad Pitt, biciklista Lance Armstong, nekadašnji košarkaš Michael Jordan, bivši kanadski hokejaš Eric Lindros te radijski voditelj Rush Limbaugh koji je donirao 4,2 miliona dolara (oko 3 miliona eura) djeci marinaca i policajaca poginulih na dužnosti.