Peticija u SAD-u
0

Nobelovu nagradu za mir dati Michaelu Jacksonu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedna studentica antropologije na univerzitetu u Los Angelesu pokrenula je 28. jula peticiju na internetu za dodjelu Nobelove nagrade za mir nedavno preminulom američkom pjevaču Michaelu Jacksonu.

Eneliz Nicole Braun bi željela da to prestižno priznanje bude dodjeljeno kralju popa 2010. godine. Tekst peticije koji glasi: "Mi dole potpisani, smatramo da se Michael Jackson duhom i tijelom čitavog života borio za poboljšanje globalnog stanja djece i čovječanstva", odmah je naišao na ogromnu podršku obožavalaca slavnog pjevača.

Za samo nedjelju dana peticiju upućenu Nobelovom institutu u Oslu potpisalo je 15.000 osoba, a njena inicijatorka se nada da će je do septembra potpisati milion Jacksonovih poštovalaca.

Međutim, kako se navodi na internet sajtu Closer.fr koji objavio ovu vijest, protokol u vezi dodjele Nobelove nagrade za mir je jasan. Ovo prestižno priznanje ne može biti dodjeljeno preminuloj osobi, a kandidate mogu da predlože samo osobe iz svijeta politike, profesori ili sami dobitnici iste nagrade.