Objavila autobiografiju
69

Neda Ukraden o odlasku iz Sarajeva: Nisam mogla ni naslutiti da se više nikada neću vratiti

I. S.
Foto: Pixsell/ATA Images/Antonio Ahel
Foto: Pixsell/ATA Images/Antonio Ahel
Neda Ukraden je nedavno predstavila autobiografiju pod nazivom "Zora je svanula" u kojoj je, između ostalog, pisala o svom odlasku iz Sarajeva.

Ona je napustila grad početkom rata te je navela da joj je bespravno oduzet stan.

"Ponijela sam kofer i krenula na turneju, a u rukama sam imala povratnu kartu. Kada sam došla na beogradski aerodrom, gdje su mi šest puta menjali termin za polazak, shvatila sam da situacija nije najbolja. Kada sam otišla iz svog stana i zaključala vrata, nisam mogla ni da naslutim da se više nikada tako neću vratiti. Pitala sam se 'Bože šta sam ti skrivila?'", napisala je.

Trudi se pokazati poštovanje prema publici bez obzira na to u kojem gradu pjeva.

"Kažete da kada sam u Srbiji pričam ekavicom, a kada sam u Bosni ili Hrvatskoj ijekavicom. Pa kažete: 'Takva je ona'. Da li biste to rekli Celine Dion ili Jennifer Lopez? S velikim poštovanjem se odnosim prema svojoj publici i svakom segmentu svog života, prema mojim kamenim genima. Moji preci ne govore ekavicu. Pošto me mnogo vole u Rumuniji i Bugarskoj, kada sam tamo također se trudim da naučim pokoju rečenicu iz njihovog jezika", objasnila je.

Spomenula je i bivšeg supruga Milana Bilbiju, koji je preminuo 2013. godine.

"Razveli smo se nakon 15 godina braka jer zaista više nismo mogli zajedno, ali do kraja života smo imali veliko poštovanje i veliku ljubav jedno prema drugome, prije svega zbog našeg djeteta, ali i zbog kumova i uspomena. Družili smo se bez obzira na to što je on bio u drugom gradu. Što se tiče živih osoba koje su ovdje spomenute, jako je teško pripisati nekome neke kvalifikacije s kojima se možda mnogi neće složiti, ali sam zaista nastojala da se prevashodno vidi poštovanje i ljubav, kakva god da je bila", zaključila je.