Istraživanje
0

Naučnici tvrde: Klub 27 čiji su 'članovi' mrtvi rockeri je samo mit

Sarajevo-x.com
"Klub 27", čiji su "članovi" popularni rock 'n' roll muzičari koji su umrli u 27 godini zbog načina života, je mit, potvrđuje nova studija. Ponovna nagađanja o "Klubu 27" su pokrenuta kada je ljetos preminula Amy Winehouse. Tom klubu navodno pripadaju i Jim Morrison, Kurt Cobain i Brian Jones.

Studija je objavljena u Britanskom žurnalu medicine i statističkim metodama koje su korištene za potrebe studije dokazano je da je "Klub 27" sasvim slučajan.

Istraživanje je obavio Adrian Barnett zajedno sa timom sa Univerziteta tehnologije u Queenslandu.

Barnett je uporedio podatke 1.046 muzičara, solo izvođača ili onih koji su bili u bendu čiji su se albumi našli na mjestu broj jedan britanskih najprodavanijih albuma od 1956. do 2007. godine. Prvi testirani muzičar bio je Sinatra i njegov album Song for Swinging Lovers iz 1956. godine, a posljednja Leona Lewis i album Spirit iz 2007. godine.

Najveći rizik od preuranjene smrti bio je '70-ih i '80-ih godina i naučnici su potvrdili da slava i način života koji vode popularne zvijezde doprinosi riziku od smrti.

Međutim, iz naučnog tima priznaju da studija ima nekoliko mana jer Jimi Hendrix, Janis Joplin i Jim Morrison nisu imali album koji je bio broj jedan na top listama u Velikoj Britaniji te su stoga bili isključeni iz studije.