Pokret #MeToo
4

Mogul koji je zlostavljao glumice Harvey Weinstein danas će se predati policiji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Holivudski mogul Harvey Weinstein predat će se policiji New Yorka zbog optužbi za seksualne prekršaje, objavili su američki mediji.

Prema njihovim navodima, on bi trebao biti uhapšen danas nakon što je istraga zaključena. Za sada ima veliki broj optužbi, među kojima su i seksualni napadi i silovanje, ali je negirao da je imao seks bez pristanka s bilo kojom ženom.

Ovo će biti prvi put da je Weinstein zvanično optužen otkako se počelo pričati o seksualnom zlostavljanju. Svjedočenja žena koje tvrde da ih je on seksualno zlostavljao pokrenula su pokret #MeToo širom svijeta, kao simbol borbe protiv seksualnog zlostavljanja i napada.

Optužene su i brojne druge slavne ličnosti, a američka zvijezda Morgan Freeman izvinio se nakon što je i za njega osam žena kazalo kako ih je zlostavljao.

Kada je riječ o Weinsteinovom slučaju, za sada je poznato da je podignuta optužnica po prijavi Lucie Evans, ali nije poznato koliko još žena se odlučilo na ovaj potez. Njegov advokat Benjamin Brafman nije potvrdio navode medija da će se predati odmah.

U novembru prošle godine policija New Yorka kazala je kako istražuje navode glumice Paz de la Huerte protiv Weinsteina. Zbog svega toga, Weinstein je ostao bez posla, karijera mu je uništena, a kompanija koju je posjedovao je bankrotirala. Weinsteina istražuju policije SAD-a i Velike Britanije.