Donirala milion dolara
0

Meryl Streep želi Muzej ženske historije

Sarajevo-x.com
Glumica Meryl Streep je postala žestoki borac za Nacionalni muzej ženske historije u Washingtonu, nakon što je za njega donirala milion dolara.

Muzej još uvijek nema trajni smještaj, oskarovka i historičari traže od vlasti SAD-a da dozvole da Muzej bude smješten u blizini najvažnijih građevina u glavnom gradu.

"Historiju sve do 20. stoljeća je napisao jedan član ljudske porodice, a to nije bila majka, to je bio otac. To je osoba koja je pisala historiju. I šta je tu bilo važno? Kretanje vojski, suvereniteti naroda, sve i svašta. No, žene su u svemu tome bile usamljene. One imaju nevjerovatne priče o kojima mi ništa ne znamo.

Svako dijete u ovoj zemlji zna da je Benedict Arnold ime našeg prvog izdajice, ali niko ne zna kako se zvala prva žena vojnik koja je primila metak u odbrani SAD-a. Niko ne zna ko je Deborah Sampson ili Elizabeth Freeman, žena koja je bila prva robinja koja se sudskim putem borila za svoju slobodu i pobijedila. Iskreno se nadam da ćemo dobiti taj muzej", rekla je Streep za Los Angeles Times.