Meryl Streep želi Muzej ženske historije

S
Sarajevo-x.com
30.12.2011. u 11:01
0
8
Meryl Streep želi Muzej ženske historije
0
Meryl Streep želi Muzej ženske historije
Glumica Meryl Streep je postala žestoki borac za Nacionalni muzej ženske historije u Washingtonu, nakon što je za njega donirala milion dolara.
Muzej još uvijek nema trajni smještaj, oskarovka i historičari traže od vlasti SAD-a da dozvole da Muzej bude smješten u blizini najvažnijih građevina u glavnom gradu.

"Historiju sve do 20. stoljeća je napisao jedan član ljudske porodice, a to nije bila majka, to je bio otac. To je osoba koja je pisala historiju. I šta je tu bilo važno? Kretanje vojski, suvereniteti naroda, sve i svašta. No, žene su u svemu tome bile usamljene. One imaju nevjerovatne priče o kojima mi ništa ne znamo.

Svako dijete u ovoj zemlji zna da je Benedict Arnold ime našeg prvog izdajice, ali niko ne zna kako se zvala prva žena vojnik koja je primila metak u odbrani SAD-a. Niko ne zna ko je Deborah Sampson ili Elizabeth Freeman, žena koja je bila prva robinja koja se sudskim putem borila za svoju slobodu i pobijedila. Iskreno se nadam da ćemo dobiti taj muzej", rekla je Streep za Los Angeles Times.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: