Poznati holivudski glumac
0

Mark Ruffalo na meti osuda zbog promjene stava o sukobu u Izraelu

L. K.
Mark Ruffalo (Foto: EPA-EFE)
Mark Ruffalo (Foto: EPA-EFE)
Poznati holivudski glumac Mark Ruffalo donedavno je vrlo otvoreno govorio u korist Palestinaca putem Twittera, no jučer je ipak saopćio kako smatra da je pretjerao kada je kazao da Izrael vrši genocid nad narodom Palestine.
Ova objava naišla je na brojne osude korisnika Twittera.

Ruffalo je naveo kako je razmišljao o svojim stavovima i objavama te se zbog toga želi izviniti za prijašnje izjave.

"Želio bih se izviniti zbog svojih izjava koje sugerišu da Izrael vrši 'genocid'. To nije bilo tačno, pokazuje nepoštovanje i koristi se za opravdavanje antisemitizma ovdje i u inostranstvu. Sada je vrijeme da izbjegavate hiperbolu", napisao je.


Podsjetimo, glumac je prije deset dana objavio nešto drugačiji tvit:

"Nasilje u Jerusalemu, posebno nasilje nad djecom - je nepodnošljivo. Ovaj konflikt će koštati mnogu djecu njihovih života i budućnosti. Čelnici moraju reagovati što prije - ne postoji mir tamo gdje civili i djeca nisu sigurni".




Uz to je dodao: "Sankcije protiv Južne Afrike pomogle su u oslobađanju crnaca - vrijeme je da sankcije u Izraelu oslobode Palestince. Podržite ovaj poziv".

Reakcije su različite, ali je veliki broj onih koji ga otvoreno prozivaju i osuđuju. Veliki broj korisnika napisao je kako je Ruffalo mora birati između ljudskosti i plate, te je odabrao novac. Osim toga, mnogi vjeruju da ga je na ovaj potez natjerala kompanija Walt Disney, koja je u vlasništvu Marvela - pod čijom etiketom Ruffalo snima "Avengerse".