Bura reakcija
0

Kontroverzni dokumentarac "Leaving Neverland" kandidat za nagradu Emmy

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nosioci autorskih prava Michaela Jacksona nazvali su "potpunom farsom" odluku da se "Leaving Neverland" nominira za nagradu Emmy i to u kategoriji za najbolji dokumentarni film.

"Leaving Neverland", koji je prvi put emitiran u martu, fokusira se na dva muškarca koji tvrde da ih je pop zvijezda seksualno zlostavljala dok su bili djeca, piše BBC News.

"Odluka da se film koji je kompletna fikcija nominira za nagradu u kategoriji dokumentarnih filmova potpuna je farsa", navodi se u izjavi.

Ističu da nema nijednog jedinog dokaza koji bi podržao tvrdnje iznesene u ovom dokumentarcu.

"Leaving Neverland" je zaradio ukupno pet nominacija uoči Creative Arts Emmys festivala i nastavio je osvajati nagrade u konkurenciji s drugim dokumentarnim filmovima.

Ovaj kontroverzni film, koji je režirao Dan Reed, uključuje intervjue s Wadeom Robsonom i Jamesom Safechuckom, koji su imali sedam i deset godina kada se pjevač sprijateljio s njima i njihovim porodicama.

Kada su prvi put objavljene liste nominacija za Emmy, Reed je rekao da ovo priznanje mnogo znači za sve uključene u proces nastanka i distribucije filma.

"Otkad je film 'Leaving Neverland' prvi put emitiran u martu, on je pokrenuo mnoge važne razgovore o seksualnom zlostavljanju djece. To su razlozi zašto su se James Safechuck i Wade Robson s njihovim porodicama izjasnili i zašto smo snimili dokumentarac", rekao je Reed.

S druge strane, nosioci autorskih prava Michaela Jacksona rekli su da nijedan dokaz ne podržava ovaj, kako su naveli, potpuno jednostran dokumentarac koji je rađen u tajnosti i za koji nijedna osoba osim dva aktera i njihovih porodica nije govorila.