Showbiz
20

Ko je šta studirao, ko govori šest jezika: Najpametnije zvijezde Hollywooda

Klix.ba
Šta su neki od slavnih radili prije nego su postali svjetske face, koliko su ulagali u svoje obrazovanje, šta bi možda bili da nisu to što jesu? Evo nekih informacija koje će vas možda iznenaditi.

Business Insider donosi listu "najpametnijih zvijezda u Hollywoodu". Tako se na listi našla i glumica Rashida Leah Jones koja je diplomirala na Harvardu, Allison Williams nije počela s profesionalnom glumačkom karijerom dok nije završila fakultet. Studirala je engleski jezik i arheologiju na Yaleu.

"Najseksi stvar na cijelom svijetu je biti jako pametan", izjavio je nedavno popularni glumac Ashton Kutcher. On je studirao na Univerzitetu u Iowi, ali je odustao kada se počeo baviti manekenstvom, a kasnije i glumom.

Cindy Crawford je studirala hemijski inžinjering prije nego se počela baviti manekenstvom, i završila je fakultet. Conan O'Brien je diplomirao na Harvardu, David Duchovny je jedan od najobrazovanijijih. On je magistrirao englesku književnost, a stao je kod pisanja doktorske disertacije koju nikada nije dovršio. Edward Norton je studirao historiju na Yaleu, Emma Watson je diplomirala englesku književnost na Univerzitetu Brown. Jake i Maggie Gyllenhaal su studirali istočne religije na Univerzitetu Columbia.

James Woods je studirao političke nauke i član je Mense. Jodie Foster je studirala i diplomirala francuski jezik i literaturu, Kate Beckinsale je studrala francuski i ruski jezik te književnost ovih govornih područja, a također odlično govori i njemački.

Kevin Spacey je jedan od rijetkih školovanih glumaca. On je ovu umjetnost studirao na Julliardu. Lisa Kudrow je diplomirala biologiju. Natalie Portman je diplomirala na Harvardu naravno pod svojim pravim imenom Natalie Herschlag. Kasnije je studirala dodatno i na Univerzitetu Hebrew u Jeruzalemu. Ona govori šest jezika i dva puta su njeni radovi bili objavljivani u naučnim časopisima. Upkos svemu Quentin Tarantino nikada nije volio školu. međuti, može se ponositi time da mu je IQ 160.

Sharon Stone je širokoj javnosti poznata kao jedna od najpametnijih u svijetu filma. Njen IQ je 154, a studirala je kreativno pisanje i likovnu umjetnost na Univerzitetu u Pensilvaniji. Steve Martin je član Mense sa IQ-om 142.

Naravno, ovo nije konačan spisak holivudskih zvijezda koje se ističu svojim obrazovanjem i inteligencijom.