Predstavnik Nizozemske
59

Ko je Joost Klein i šta se zapravo desilo na Eurosongu pa je diskvalifikovan iz takmičenja

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstavnik Nizozemske na Eurosongu Joost Klein privukao je pažnju nakon što se pokrio po glavi na konferenciji dok je pričala predstavnica Izraela. Joost je diskvalifikovan, a kružile su glasine da je to povezano s delegacijom Izraela. Nizozemski javni emiter je otkrio šta se zapravo desilo.
Joost Klein je rođen u Leeuwardenu u Nizozemskoj, 1997. godine. U dobi od 12 godina, Joost je izgubio oca od raka. Godinu dana kasnije, 2011. godine, njegova majka je umrla od srčanog udara, a nakon toga o njemu su se brinuli stariji brat i sestra.

Sa samo 10 godina započeo je YouTube karijeru kao EenhoornJoost. Tokom 2017. godine je prestao snimati za YouTube i počeo snimati pjesme. Ima nekoliko popularnih pjesama koje se zovu "Friesenjung", "Ome Robert" i "Wachtmuziek". U pjesmi "Florida 2009" Joost priča o smrti svojih roditelja.

U decembru 2023. godine Joost je ostvario životni san kada je izabran da predstavlja Nizozemsku na Euroviziji. On je 9. maja, nastupio u drugom polufinalu Eurosonga, a pažnju je privukao tokom konferencije za novinare, kada je reagovao nakon što predstavnica Izraela Eden Golan nije željela odgovoriti na postavljeno pitanje.

Sljedećeg dana, Joostova popodnevna proba je iznenada otkazana. Pojavile su se glasine da je udario člana izraelske delegacije nakon što su mu vrijeđali preminule roditelje. Kasnije je postalo jasno da je u toku istraga o incidentu u koji je uključen.

Ispostavilo se da je Nizozemac ispitan kasno u petak, zajedno sa osobom koja ga je prijavila. U subotu je objavljeno kako je Joost diskvalificiran, a EBU je objavio da je "poslan kući nakon što ga je žena iz produkcijske ekipe prijavila švedskoj policiji da ju je zastrašivao".

Nizozemski javni emiter AVROTROS objavio je saopštenje u kojem predstavljaju drugačiju verziju događaja navodeći da je žurio u green room te da su ga snimali bez njegovog dopuštenja. Nakon što je prigovorio, a neimenovani su ga nastavili snimati - to je dovelo do toga da je prijeteći gestikulirao prema kameri, iako nije dirao snimateljicu te da je to incident koji je prijavljen.

AVROTROS je ponudio EBU-u različita rješenja kako bi spriječili diskvalifikaciju: javno izvinjenje, razgovor između svih uključenih strana, kao i zajedničku izjavu s EBU-om. Međutim, snimateljica nije željela nikakav kontakt s Joostom i državnim emiterom te su ostali pri svojoj odluci o diskvalifikaciji. Neki mediji su prenijeli da je snimateljici oštećena kamera pri ovom susretu.

Njegova diskvalifikacije je izazvala bijes fanova Eurosonga, a glasove Nizozemske morao je pročitati predsjednik EBU-a Martin Osterdahl nakon što je Nikkie de Jager to odbila učiniti. Uzvici negodovanja i zvižduci pratili su njegovo čitanje bodova koje su Nizozemci dodijelili učesnicima.

Mnogi su odluku EBU-a smatra nepravednom, a u znak podrške Joostu pozivaju na slušanje pjesme "Europapa" koja je trenutno najstreamovanija na Spotifyju od svih koje su se takmičile na Eurosongu.