Promijenili zaplet
87

Kinezi cenzurisali radnju "Prijatelja", sve LGBTQ konotacije izbrisane iz serije

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Glavne kineske streaming platforme cenzurisale su LGBTQ zaplet u popularnoj TV seriji "Prijatelji", što je navelo fanove serije da izraze svoj gnjev i upute protest na društvenim mrežama.

U prvoj epizodi izbrisani su razgovori koji se tiču Rossove bivše žene, Carol Willick, koja se od njega razvodi nakon što je shvatila da je lezbejka. Ostali razgovori koji su bili seksualno sugestivni također su uklonjeni.

U originalnoj verziji Ross spominje da je za Carol "postojala samo jedna žena", koja ga ostavlja zbog svoje prijateljice Susan Bunch, dok ga njegov prijatelj Joey pita da li je ikada primijetio da je lezbejka.

Serija u kojoj glume Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer kao šest prijatelja koji žive u New Yorku, izuzetno je popularna u Kini s ogromnom bazom odanih obožavatelja.

"Prijatelji" su predstavljeni na kineskim streaming platformama Sohu video i iQiyi 2012. godine bez ikakve cenzure te su epizode bile dostupne za gledanje sve do isteka ugovora o streamingu 2013. godine.

Nakon rastuće popularnosti specijala "Friends: The Reunion" iz 2021. godine, u kojoj se šest glavnih glumaca okupilo kako bi se prisjetili serije, kineske platforme za streaming zajedno su kupile prava za ponovno emitovanje.

Platforme uključujući Bilibili, Tencent, Youku, Sohu i iQiyi počele su da emituju seriju od 11. februara.

Obožavatelji su se na kineskoj društvenoj mreži Weibo oglasili u znak protesta zbog cenzure serije, a #FriendsCensored je postala najpopularnija tema na stranici.

Hashtag je u petak uveče dobio više od 54 miliona pregleda na websiteu, ali ga je platforma u subotu ujutro cenzurisala, a rezultati pretrage su pokazali da "tema nije prikazana prema relevantnim zakonima i propisima".

Cenzura je rezultat toga što je kineska vlada pooštrila kontrolu nad medijima i industrijom zabave.

Kina je 2016. izdala nove smjernice u kojima se kaže da televizijske emisije ne bi trebale uključivati priče koje uključuju gay veze, kao i druge teme koje "preuveličavaju mračnu stranu društva".

Dokument na osam stranica pominje "vulgaran, nemoralan i nezdrav sadržaj" i smatra da su homoseksualnost, vanbračne veze, veze za jednu noć i maloljetnička ljubav zabranjeni.

Kada je film "Bohemian Rhapsody", biografski film britanske rok grupe Queen, objavljen u Kini 2019. godine, više od dva minuta LGBTQ sadržaja je uklonjeno iz filma, uključujući scene ljubljenja dva muškarca i riječ "gay".