Otvorila dušu
1

Kate Middleton: Majčinstvo je veliki izazov, ništa vas ne može pripremiti za to iskustvo

Klix.ba
Britanska vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton otvorila je dušu i progovorila o ulozi majčinstva i svom iskustvu, naglašavajući kako postoje situacije u kojima ne pomažu slava, novac ili status i da je majčinstvo veliki izazov.

"Čak i meni koja imam podršku kakvu većina majki nema je to izazov. Ništa vas ne može pripremiti za to iskustvo. Mnogo je tu izmješanih emocija radosti, iscrpljenosti, ljubavi i brige. Vaš identitet mijenja se u potpunosti preko noći", rekla je Kate.

Istakla je da, iako su osjećaji univerzalni, ne postoji knjiga pravila kako biti savršena majka.

"Potrebno je samo da napravite sve najbolje što možete i brinete se o svojoj porodici. Biti roditelj ponekad može dovesti do nedostatka samopouzdanja i osjećaja neznanja", rekla je.

Jedna od devet žena doživljava psihičke promjene tokom trudnoće i pati od postporođajne depresije, a vojvotkinja je napomenula da mnoge žene pate u tišini zbog straha i srama da priznaju da im je potrebna pomoć. Smatra da su uzrok prevelika očekivanja koja sebi namećemo.

"Osjećamo pritisak da budemo savršeni roditelji i pretvaramo se da je sve savršeno. Nije dobro pričati o majčinstvu samo kao o predivnoj stvari, moramo pričati i o onoj drugoj strani majčinstva. To što ste potražili pomoć nije znak slabosti. Ako bi neka od nas dobila temperaturu tokom trudnoće obratila bi se ljekaru. Isto važi i za mentalno zdravlje, jer smo potrebni našoj djeci kako bismo se brinuli o njima i dobili pomoć koja nam je potrebna", zaključila je Kate.