Odgovorila na kritike
32

Karić o Jergoviću i Žbanić: Historija nam je pokazala da je vrsnih umjetnika, a loših ljudi, bilo puno

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je odgovorila na kritike književnika Miljenka Jergovića i režiserke Jasmile Žbanić.
Najprije je navela Jergovićev citat iz knjige "Mama Leone": "Najgore je kad si samome sebi kriv jer se tada najviše naljutiš na sve druge."

"Miljenko Jergović je vrstan pisac, uživala sam čitajući njegova djela. Jasmila Žbanić je vrhunska rediteljica, donijela nam je Zlatnog medvjeda, posljednja serija koju je priredila izvrsna je. Ipak, postoje ljudi koji kada odlučiš u njima da potražiš i ljudskost, ne nađeš je i to je istinsko razočarenje. Iako to možda ovdje i nije slučaj, historija nam je pokazala da je vrsnih umjetnika, a loših ljudi, bilo puno. Zato treba biti oprezan", napisala je.

Dodala je kako su se u istom danu o njenom imenu i radu očitovali i Jergović i Žbanić te da je to bilo neutemeljeno, uz mnogo uvreda.

"Miljenko iz Zagreba, a Jasmila iz Berlina. Daleko od našeg Sarajeva, naše države i dešavanja. Jezikom mržnje, kilometrima udaljenog od onoga kako se od njih očekuje da komuniciraju. Oboje iz ličnih interesa ili nezadovoljstva određenim odnosom prema njima. Jergović me optužio da sam 'nacionalistička gradonačelnica' jer nisam dozvolila da se krše zakoni države u kojoj sam ja, za razliku od njega odlučila da ostanem da živim", navela je dalje.

Zatim je napisala da je Žbanić izabrala nju, gradonačelnicu Sarajeva, pored niza drugih nadležnih organa, da joj spočita posljednje brutalno ubistvo, zbog kojeg svi iskreno žalimo.

"I neka su, nije suština u tome da komentarišem neistine koje su o meni iznijeli. Druga mi je namjera... Namjera mi je da sugerišem da pokušaju Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu doživjeti, ne samo kao inspiraciju za scenarije i priče, već da Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu scenario i priča koju će naučiti živjeti svakodnevno. Jer riječ je puno lakše napisati nego argumentovano stati iza nje i odgovarati za nju", zaključila je.