Odgovor na zavjere
30

Joe Biden zbunio objavom memea: Za sve je kriva Taylor Swift i Super Bowl

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Predsjednik SAD-a Joe Biden na Twitteru je podijelio meme nazvan "Dark Brandon" uz tajnovitu poruku "Baš kako smo i zamislili", a sve je zapravo vezano za Super Bowl i Taylor Swift.

Naime, Biden je podijelio fotografiju "Dark Brandona" - njegovog internet alter ega kojeg su u negativnom kontekstu kreirali republikanci i pristalice Donalda Trumpa.

"Baš kako smo i planirali", napisao je Biden, a ovo je bio odgovor na teorije zavjera da će iskoristiti popularnost Taylor Swift i Super Bowl za predsjedničke izbore 2024. Također, teoretičari zavjera smatrali su da je utakmica namještena kako bi rezultat odgovarao Bidenu.

Kritičari predsjednika koriste meme "Dark Brandon" kako bi ismijali njegovu uočenu slabost, ironično ga predstavljajući kao mračnu i prijeteću silu. Brandon je referenca na incident krajem 2021. godine kada je novinar naizgled pogrešno čuo psovke kao uzvik "Go Brandon".

Ovo nije prvi put da je Biden iskoristio meme - postavljen je kao fotografija za grešku na njegovoj službenoj web stranici kampanje koja je pokrenuta prošlog ljeta.

Swift je prethodno podržala kandidaturu Biden-Harris 2020. i ranije je sugerirala da je mogla učiniti više da kritikuje Donalda Trumpa 2016. godine.

Prošle godine neprofitna organizacija Vote.org zabilježila je više od 35.000 registracija nakon što je Swift objavila poruku na Instagramu ohrabrujući svojih 280 miliona pratilaca da se registruju za glasanje.