Porodična historija
219

Jeste li znali da je Dua Lipa povezana s BiH? Ona ima i naše korijene

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Dua Lipa je svjetska zvijezda za koju svi znaju da je porijeklom s Kosova. No, jeste li znali da je ona povezana i sa našom zemljom?
Njeni roditelji Anesa i Dukagjin su rođeni u Prištini. Dua je jednom prilikom otkrila da je njena baka s mamine strane Bosanka.

"Toliko toga se dogodilo u životima mojih roditelja, baka i djedova", rekla je u 2018. u intervjuu za Guardian. Kada je počeo raspad Jugoslavije, pjevačicini roditelji su se preselili u London. Vratili su se na Kosovo kada je Dua imala 11 godina.

Ona je 2021. na Instagramu preporučila pratiteljima da pogledaju film "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić te navela kako je riječ o ostvarenju koje svi moraju pogledati.

"Ovo je vrlo moćna priča koja me rasplakala i natjerala da se prisjetim svih potresnih priča koje su mi pričali dok sam odrastala", napisala je.

Dukagjinov otac Seit Lipa je bio poznati historičar koji je 1990-ih bio na čelu Kosovskog instituta za historiju. Dobio je otkaz kada je izbio sukog na Kosovu.

"Kada su Srbi došli, htjeli su da mnogi historičari ponovo napišu historiju Kosova. Željeli su je promijeniti tako da piše da je Kosovo uvijek bilo dio Srbije, a nikada dio Jugoslavije. Moj djed je bio među ljudima koji to nisu htjeli učiniti pa je izgubio posao", navela je Dua ranije.