Showbiz
3

Jelena Karleuša: Lepa Brena je uvijek bila moj uzor i idol

Kraljica šou biznisa i jedna od najintrigantnijih članica žirija u 10. sezoni "Zvezda Granda" koji se svake subote od 21 sat može gledati u programu OBN TV prvi put otvoreno je progovorila o novoj ulozi, takmičenju i kolegama.

Jelena otkriva za OBN TV da će uskoro snimiti sevdalnku kada će gostovati u emisiji Draga Stojkovića Bosanca takođe člana žirija Zvezda Granda. Video hit na youtubeu u kome ona pjeva narodnjake do sada ima više od 1.500.000 pregleda. "Bosanac me je pozvao da dođem u njegovu emisiju na RTS-u koja njeguje izvorni melos. To je izazov za mene i za moju publiku koja nije navikla da me gleda i sluša kako to radim. Inače, dobar pjevač mora da zna sve da pjeva. Muzika je muzika, a najvažnije je gdje koristiš koji ukras i manir. Kao vozač koji zna da vozi automatik, ali mora da zna da vozi i manuelni mjenjač. Kad jednom savladaš tehniku pjevanja onda ne bi trebalo ništa da bude problem. Mislim da su velike predrasude kad je riječ o meni jer ja sam htjela ne htjela poslije 20 godina primorana da dokazujem da znam da pjevam, a onda da znam da pjevam i narodnu muziku. Malo je poznato da sam ja pjevala više od 10 godina u horu kao mlada, potom u operi Narodnog pozorišta, da sam muzički obrazovana, sviram flautu, imam 20 godina karijere, 10 albuma i najveće tiraže. Ukoliko neko ne zna svoj posao prosto je nemoguće da se to desi. Posebno volim da pjevam stare, izvorne narodne pjesme, makedonske narodne pjesme i bosanske sevdalinke. Kad je reč o Bosancu i njegovoj emsiiji ja ću izabrati jednu bosansku sevdalinku kao na primer 'Moj dilbere' ili neku sličnu da oborim Bosanca sa stolice."

Iako se u javnosti često pisalo da je u sukobu sa Lepom Brenom, Jelena Karleuša u je izjavi za OBN TV kazala da su to nebuloze i da je Lepa Brena njen idol od malih nogu. "Brena je moj uzor i idol od detinjstva. Žena koja je ostvarila san svakog umjetnika na ovim prostorima jer je pjevala u vreme kad smo bili velika Jugoslavija, a mnogi o tome i dalje sanjaju. Lepa Brena je jedan od razloga zašto sam počela da se bavim ovim poslom."

U emisiji "Zvezde Granda" koja po svim mjerenima agencije Nielsen za BiH subotom od 21 sat u programu OBN TV obara sve rekorde gledanosti često se mogu vidjeti i prepucavanja Jelene i Marije, za njih popularna pjevačica kaže da su nepredvidiva i zavise od nastupa kandidata. "To je nepredvidivo. Mislim da je magija ovog žirija u tome što je spoj nespojivog. U njemu vlada nepredvidiva tenzija koja lebdi u vazduhu šta će se novo desiti. Naši komentari i reakcije zavise od kandidata koji se takmiče zato što nas oni ili inspirišu ili ubiju u pojam. Spoj žirija je ove godine takav da je to sudar različitih stavova i univerzuma, različitih ljudi i muzičkih fahova ali je pun pogodak i pravi bingo kad je riječ o gledanosti. Da se slažemo ne bi bilo dobro."