11. jula
93

Goran Bregović na godišnjicu genocida u Srebrenici pjeva u Ankari

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Goran Bregović će 11. jula održati koncert u Ankari. Iz Udruženja Bošnjakinja iz Turske Zambak odlučili su reagovati jer on pjeva na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Kako je navedeno na stranici za prodaju karata Biletinial, Bregovićev koncert se 11. jula 2024. s početkom u 21 sat održava na Oran Open Air Stageu.

Screenshot: biletinial.com
Screenshot: biletinial.com

Iz spomenutog udruženja su podsjetili na činjenicu da je Ratko Mladić izvršio genocid u Srebrenici i da je, između ostalog rekao kako je vrijeme da se "osvete Turcima". U samo sedam dana je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Također su napomenuli da je sud u Hagu naveo da je ovo najveći genocid počinjen u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ratko Mladić i Radovan Karadžić proglašeni su krivima za genocid.

"Goran Bregović je u intervjuima izrazio simpatije i ljubav prema izvršitelju genocida Radovanu Karadžiću. S bolom smo primili vijest da će Bregovićev koncert biti održan 11. jula 2024. godine, na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, na Oran Open Air Stageu u Ankari. Neprihvatljivo je da se ovakav događaj održi na ovako težak dan za Bošnjake. Vjerujemo i nadamo se da nijedna zvanična niti privatna institucija, osoba ili grupa u Turskoj ne bi svjesno postala oruđe za ovo", napisali su te pozvali odgovorne da reaguju.

Bivši savjetnik za medije pri Ambasadi Turske Omer Cetres je na Twitteru podijelio fotografiju ovog saopćenja te naveo:

"Goran Bregović, koji je podržao genocid u BiH, će održati koncert u Ankari na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. U BiH su bile brojne reakcije na Bregovićev koncert na 11. juli. Zbog čega je izabran baš ovaj datum? Zar organizatori ovog koncerta ne istražuju?".

Podsjećamo, Bregović je prošle godine je 11. jula prošle godine nastupio u Rimu.