Stao na njegovu stranu
61

Goran Bogdan brani Miloša Bikovića: On ne podržava nikakve genocide, daleko bilo

I. S.
Foto: Pixsell/Robert Anić
Foto: Pixsell/Robert Anić
Hrvatski glumac Goran Bogdan je podržao svog kolegu Miloša Bikovića, koji je izbačen iz serije "White Lotus" nakon što je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo da on podržava Rusiju i genocid.
"Svjedoci smo opasnih tokova u društvu i uopće historije. Nalazimo se u možda najopasnijem i najturbulentnijem odsječku iste. Klimaju se sve ustaljene vrijednosti. Na nama je na koju će stranu prevagnuti. Nismo nijemi posmatrači, već akteri sa naglaskom na odgovornost", rekao je Bogdan za Danas.rs.

Dodao je da je umjetnost kroz vrijeme bila ostrvo slobode. Također smatra da je umjetničko izražavanje, pored unutarnjih preispitivanja, alat za propitivanje i mijenjanje društava koje obitavamo.

"Isključivost je klica razdora. Donosi strah u izražavanje, autocenzuru, pobjedu onih negativnih smjernica sistema. Na taj način dozvoljava onome lošem da prolazi bez otpora. Isključivost je i brat blizanac fašizmima, nacizma i šovinizma. Još je gora ako je ogrnuta u ruho altruizma i dobrih namjera. Mijenjanje teza", nastavio je.

Dalje je naveo kako smatra da je tanka linija između žrtve i krvnika ako ćemo u borbi za dobro koristiti alate zla i suditi prije nego što se dokaže da je neko kriv.

"Ovo govorim o isključivosti. Što se tiče mog kolege Miloša, Miloš kojeg ja poznajem ne podržava nikakve genocide. Bože sačuvaj, daleko bilo", kazao je Bogdan.