Do sada neobjavljene
0

Fotografije koje pokazuju zašto je Marilyn Monroe zaludjela svijet

Sarajevo-x.com
Postoji više knjiga o Marilyn Monroe nego o bilo kojoj ženi u historiji. Najnovija knjiga o američkoj ikoni ima do sada neobjavljene fotografije iz perioda od 1942. do 1962. godine. Marilyn je pozirala za najveće fotografe tog doba i nikoga nije odbila.

Razlog njene fotogeničnosti su ogromna moć transformacije i njena karizma. Ona je naravno bila i veoma lijepa žena, ali nije bila tradicionalna ljepotica. Nije imala dugačak i izvajan vrat ni savršenu simetriju, a još manje izražajne crte lica. Njena ljepota je bila suptilna, a na fotografijama je bila izuzetno dinamična.

Ona je voljela koristiti drugačiju vrstu šminke i istaći svoje atribute, a prikriti ono što joj se ne dopada. Mnogi fotografi su govorili da su bili prilično malodušni kad su je upoznali, ali da su vrlo brzo mijenjali mišljenje kada bi ona stala ispred objektiva.

Razlog što nas Marilyn još uvijek fascinira, gotovo pola vijeka nakon njene smrti, jesu njeni filmovi i hiljade predivnih fotografija koje su ostale. Njeno lice kao od porculana bilo je na kalendarima, šoljama, posterima i mnogim drugim predmetima oko nas. Njena priča nas često gane, njen put od skoro ničega do potpune slave se rijetko ponavlja.