Odrastao u siromaštvu
17

Filmska legenda Kirk Douglas proslavio 103. rođendan

E. Sk.
Foto: AFP
Foto: AFP
Legendarni Kirk Douglas danas je proslavio 103. rođendan. Rođen je kao Issur Danielovitch u Amsterdamu

U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario je više od 90 filmskih uloga, od kojih su poznatije u filmovima "Šampion", "Žudnja za životom", "Posljednji vlak iz Gun Hilla"...

Ovaj genijalni glumac je 1996. doživio moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi “Udar sreće”. Napisao je 10 knjiga autobiografskih zapisa. Taj udar je opisao kao “najgori pakao koji čovjek može proživiti”.

Kirk se rodio u siromašnoj porodici imigranata iz Gomelja, grada u Bjelorusiji. Radio je različite poslove kako bi imao za hranu. Bio je prodavač, raznosač novina i domar.

Gluma ga je zanimala od ranih dana. Glumio je u srednjoškolskim predstavama, a njegov talent za glumu naslijedio je i njegov sin Michael Douglas koji je također na putu da postane jedna od filmskih legendi.

Prema Američkom filmskom institutu, Douglas je na 17. mjestu na spisku najvećih muških filmskih legendi u historiji američke kinematografije, te ujedno i najviše rangirani živi glumac na spisku.

Godine 1996. dobio je počasnog Oscara za "50 godina kreativne i moralne snage u filmskoj zajednici". Osvojio je nagradu "Cecil B. DeMille" 1968. i niz drugih nagrada za svoj rad na filmu.